Изказването му предизвика скандал, поискани бяха и оставки

Скандал и искания за оставки в парламента. Поводът - изказване на екоминистъра Емил Димитров, който обвини свои колеги и общински администрации в неглижиране на проблема с водните запаси у нас.

„Темата на NOVA“: “Съдбата на водата” (ВИДЕО)

Той предупреди, че няма да има вода нито за Бургас и региона, нито за земеделците.

„Бургас се приближава към водна криза. Ще се случи като в Перник. Догодина ще има водна криза в земеделието и ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45% към днешна дата" заяви от трибуната Димитров.

КРИТИЧНО НИВО: Пресъхнаха реките към язовир „Копринка”

Ексминистърът твърди, че вече 8 месеца никой не обръща внимание на сигналите му, защото земеделското и регионалното министерство воюват кой да спечели обществената поръчка.

„Цяло лято чакам един ПР да реши кога ще е подходящият период за първата копка. Така и не реши. България се управлява от ПР-те”, категоричен бе Емил Димитров.

Засегнати от приятелския огън, в парламента веднага дойдоха нарочените министри.

"Изненадана съм от това, което чувам. Всичко, което поискаха да отстраним, бе отстранено, с изключение на обема, който могат да ползват по облекчен режим регистрирани земеделски стопани. Обвиненията  са безпочвени", заяви земеделският министър Десислава Танева.

„Имаме своите идеи, работим по тях, за да осигурим водата на хората, без да правим театрални изпълнения”, поясни Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

В дебата се намеси и това, че екоминистърът беше заразен с коронавирус. „Времената са тежки. Всеки преминава през някакви изпитания, чувства, но трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме”, допълни Танева.

 От опозицията поискаха както неговата, така и оставката на правителството. 

„Чухте най-вярната и безкомпромисна оценка на управлението на кабинета "Борисов". Но не от опозицията, а от министър на Борисов. След това, което чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние от ДПС считаме, че трябва да поканим премиера и той или да опровергае министъра и да му поиска оставката, или да потвърди казаното и да подаде оставката на целия кабинет”, добави председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

След скандала премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща тримата министри.

„Няма значение кое министерство е виновно. Когато има проблем между министерствата, виновни сме ние. Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Пред премиера ексминистърът заяви, че мащабна водна криза няма да има.

„С питейните язовири, с изключение на „Камчия”, в следващите 2 години няма да имаме проблем. Язовир „Студена” е пълен, язовир „Дяково” е пълен. Всички са пълни”, поясни Димитров. И поиска - да се освободи от поста заместникът му Атанаска Николова. Малко по-късно към срещата на Борисов и Димитров се присъединиха и засегнатите министри.

Заплашен ли е Бургас от режим на водата? (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.