Дигиталната валута ще е обвързана с американския долар

Цифровата валута Либра (Libra) на социалната медия Facebook може да започне да функционира още през първия месец на 2021 г., съобщава в петък "Файненшъл таймс", позовавайки се на три източника, участващи в проекта.

Биткойн поскъпна над $ 19 000 за пръв път от близо три години насам

Въпреки предишните планове за въвеждане на "цифрови версии на няколко валути плюс обща криптовалута", Асоциацията "Либра" ще пусне само дигитална валута, обвързана с американския долар, се посочва в информацията на финансовото издание. То допълва, че другите цифрови валути ще бъдат въведени на по-късен етап. Базираната в Женева "Либра" ще се занимава с управлението на новата дигитална валута.

Централни банки: Дигиталните валути ще просперират благодарение на COVID-19

Facebook обяви още през март 2020 г., че отлага за известно време плановете си за своя проект на криптовалута поради регулаторни проблеми. По-късно официални представители разкриха, че компанията не е изоставила идеята за цифрова валута, подкрепена от множество реално съществуващи валути.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР