Мерките влизат в сила от 23.30 ч.

Малко преди полунощ в сила влизат новите, по-строги мерки за ограничаване на коронавируса.  Остават само още няколко часа, в които моловете ще могат да работят.

От 23.30 ч., освен търговските центрове, затварят и всички училища, университети, заведения за хранене, фитнес залите и културно-развлекателните мероприятия - без театрите, които ще работят с капацитет до 30%.

На лов за намаления или подранила треска за коледни подаръци. Така посетителите в моловете обясниха пазара си в последния момент. Потребителят Наталия пазарува именно днес, защото не иска да поръчва онлайн.

„Обичам да видя и пробвам дрехите. При онлайн пазаруването го няма това нещо. Ако искаш да върнеш нещо, ще загубиш време и пари”, каза жената.

"ЧЕРЕН" ПЕТЪК: Последни часове за пазаруване в моловете

Заради по-строгите мерки за безопасност, твърди, че пазаруването отнема повече време. Налага се клиентите да изчакват, ако в магазина има много хора.

„Удължихме работното време, за да може всички хора да бъдат обслужени. По принцип работим до 21. 00 ч. Удвоили сме броя на охранителите, имаме достатъчно персонал, който да отговаря за дизенфекцията”, каза Димитър Кехайов, управител на търговски център.

Промяна от утре има и в "зеления коридор" за пазаруване за възрастните хора. Той отпада изцяло за аптеките, а в хранителните магазини ще е в сила само от 08:30 до 10:30 сутринта. От там твърдят, че по-малко възрастни хора ще се възползват от сутрешния коридор, но поне нямало да се стига до напрежение. 

„Имаше конфликти с младите хора, тъй като възрастните можеха да идват по всяко време за разлика от тях”, разказа Любка Тодорова, продавач-консултант в хранителен магазин.

За пенсионерката Дина Андреева следобедният коридор е бил много по-удобен.

„Сутрин е студено, мъгливо, не ми е приятно да стана толкова рано или ще ми дойдат на гости децата и ми се налага допълнително да пазарувам следобед”, сподели възрастната жена.

Какъв се очаква да е ефектът от новите ограничения (ОБЗОР)

По график, но задължителен, ще продължи да тече и живота на децата и родителите им. В 108 СОУ „Никола Беловеждов” всички ученици вече имат план за онлайн уроците.

„Направили сме проучване дали децата имат устройства. Тези, които нямат, ще получат съвсем скоро”, обясни директорът на училището Лилия Тодорова.

След последния звънец учениците напуснаха сградата натъжени. Никол е сред тийнейджърите, които тази година ще завършат 12 клас и не иска да учи от вкъщи.

„Имам много спомени в това училище - 12 години съм прекарала тук. Много ще ми липсва. Искаше ми се да прекарам още време в клас”, сподели момичето.

Не само най-големите, но и най-малките не искат да остават у дома. 

„Много трудно се разделихме с децата и с учителката. Много ми е неприятно”, сподели първокласникът Алекс.

Част от родителите още не са измислили вариант кой ще гледа децата от следващата седмица. Някои от тях споделиха, че ще използват цялата си отпуска, а други ще платят на детегледачка.

Министърът на образованието вече е разписал заповедта за удължаване коледната ваканция и тя ще започне на 21 декември. Така училищата ще останат затворени до януари.  Ако всичко е наред обаче, има шанс градините да заработят още преди Коледа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.