Писателката днес става на 80 години

Неда Антонова навършва 80 години днес.След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

Неда Антонова е родена в село Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство "Св. Георги Победоносец". Писател в групата на военните писатели и композитори при МНО.

Основател на сп. "Отечество". Член на Съюза на българските писатели (СБП) от 1983 г. Автор на стихосбирката "Повторими неща".На тетралогия исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи". На трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички", както и на други романи: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", на трилогията "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса".На повестта "Ирма, жената на бог Марс". На пиесите "И слезе Господ на земята", поставена в Театъра на армията, "Гълъб за сърдечни послания" и "Звезда от последна величина" - в телевизионния театър.

Трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.На особен читателски интерес се радва и книгата за „Преподобна Стойна – неканоничната светица“.

И преди писателката е разказвала как се е ориентирала към историческата проза: "Повлияха ми народните приказки, разказите на моя прадядо, който в младостта си е строил мост над река Мисисипи като гастарбайтер в Америка, спомените на дядо ми – кавалерист в Първата световна война и на баща ми – артилерист във Втората световна война.  Детството ми беше трудно заради войната, колективизацията, равенството в беднотията и в мисленето. Единственото убежище за ума и духа беше миналото. Затова се ориентирах към интерпретация на историческите събития", разказва Неда Антонова..

Последната й издадена книга през 2020 година е „Пепел от мислеща тръстика“ . Книгата съдържа бисерчета мъдрост във вид на сентенции и кратки прозрения. Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки и полски език. Има награди от Националния фонд "Развитие" и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носител на наградата "Златният меч" за най-добър разказ на списание "Български воин". Днес Неда Антонова живее и работи в Търговище. Тази крехка жена, водена от порива си да изважда на бял свят значими исторически личности с техните човешки и затрогващи истории ни оставя всеки път без дъх, не само с прекрасните си книги, но и с бъдещите си проекти да пресъздаде едни от най-великите любовни истории на България. Любовта, като велика движеща сила, преминаваща границите на етноси, религии, политически и исторически дадености и противоречия.