Разходката около селото и водопада в близост отнема 2-3 часа

Гигантски парчета земя, разсечени от природата в десетки причудливи форми. Живописната каменна долина е известна сред хората като „Пропадалото”, а геолозите я наричат „Тектонски грабен - Калето”.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Хотнишки водопад: В прегръдката на златната есен

Мястото е в началото брега на един от малките притоци на река Искър до село Реселец. Пътеката поема сред гората, която в този сезон е постлала цветна есенна черга. След около 10 минути пейзажът рязко се променя и се открива средата на „Пропадалото”.

Името на това място удивително точно разказва какво се е случило тук преди 40 милиона години. Земята буквално е пропаднала с 60 метра. Каменното срутище е дълго близо километър и на всяка крачка предлага плашещо красиви гледки.

Отправяме поглед към „Темната дупка”, чиято височина е около 60-70 метра. Влизането на повече от 10 метра навътре не е желателно, а може и да е опасно. Достатъчно е само да застанете в началото на дупката и да усетите прохладния полъх от нейните дълбини.

Ако пещерата впечатлява с височината си, изключителен е и тесният коридор, оформен между два 50-метрови скални блока.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайните на Дяволския мост (ВИДЕО)

От Реселец по пътя към село Бресте се минава покрай изумителните скални кукли към потайния водопад „Скока” - още едно от чудесата в района. Маркировка няма, но по пътя се чува грохота на водата. Дотам води приказна тясна пътечка, която ни извежда пред езерцето.

Реселешкият водопад не е от най-високите, височината му е около 10 метра. Той обаче е интересен с друго. Зад него има суха пещера - тоест бихме могли да минем под водите, които падат от склона.

Разходката около село Реселец и водопада в близост отнема 2-3 часа. Дотам се стига за час от Враца, Ловеч или Плевен. От София и Велико Търново за път трябва да се отделят 2 часа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.