Темата коментира проф. д-р Синиша Наумовски

Не спират провокациите към България от Република Северна Македония .След хилядите публикации срещу страната ни, преди дни беше счупена и изтръгната паметната плоча на удавилите се български туристи в Охридското езеро през 2009 г. Позорното деяние е извършено в контекста на това, че България „затвори” вратите за пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Ще размисли ли българското правителство и кой оказва натиск върху първите мъже в държавата?

Охрид възстанови паметника за загиналите българи с кораба „Илинден”

Tърсим отговор на въпроса, дали ако историята ни разделя, то икономиката може да ни обедини. Таня Иванова разговаря със Синиша Наумовски, член на управителния съвет на Народната банка на Република Северна Македония.

Проф. Наумовски, какво трябва да направят държавниците на Република Северна Македония и  Република България, така че да се запазят добрите отношения между двете страни и двата народа в ситуацията, в която се намираме. Как да се излезе от нея? И да е добре и за Република Северна Македония и за България?

Първо искам да благодаря за поканата от вашата телевизия. Исках да присъствам лично в този критичен период – както заради пандемията, така и заради неприятната атмосфера, която се създаде между двете държави. Знаете, Тоше Проески често казваше по време на интервюта, че : „Много е трудно да свършите добра работа.” Да направиш лоша работа е далеч по-лесно. Моята цел и целта на гостуването ми при вас е да свършим добра работа. Аз не съм политик, ще говоря обективно на базата на опита си като професор.

Да, от Ваша гледна точка.

От моя гледна точка. Мисля, че ако съберем всичко позитивно и от двете страни и ако погледнем позитивно на нещата, не негативно, можем да намерим решение, трябва да намерим решение. Мисля, че, в качеството си на говорител, все пак аз произлизам от фамилия от Западна Македония, от фамилия на комунисти – моят баща и моята майка бяха комунисти, членове на комунистическата партия преди 90-та година, моят дядо е бил комунист, аз съм доказателството, през изминалите 5 или 6 години как се почита българската държава

Нямам никакъв проблем с моето минало. Аз знам кой съм, какъв съм, какъв език говоря, наясно съм със своята идентичност и заради това няма смисъл да се доказвам. Нямам никакъв проблем с българската държава или с българския народ. Имам огромно уважение и мисля, че решението трябва да се търси през призмата на бизнеса.

От македонска страна, според мен, е направен максимумът. През 2020г. няма да откриете политик, който да е председател на лява партия или на партия, която по-рано е била комунистическа, който да има такова поведение – позитивно. Мисля, че нашите министри са конструктивни. Имаше доза език на омразата, но искам да уверя лично българския народ, че това беше маргинално, незначително.

И в социалните мрежи се правят групи...

Социалните мрежи са нерелевантни. Повярвайте ми, в Македония е маргинално. В социалните мрежи има други сили. Пак ще повторя, че при нас има много сили, много авторитети, които може би правеха пропаганда. Затова реших лично да дойда във вашето студио, дори и в този критичен период, който е доста критичен, особено за вас. Имаше тези, които бяха по-либерални от това, което македонският народ можеше да издържи, но реално и обективно – от наша страна няма език на омразата.

Ние имаме и аз като човек – ако се почита македонската ми идентичност и се почита моят език, който е македонски, ето – например според хора от института „Хайделберг”, ние имаме връзки с Черна гора. Ето, давам ви пример, който ще е доста показателен за зрителите. Когато превеждахме от македонски на сръбски, от Република Черна гора ми казаха, че трябва да се превежда на черногорски език. Черногорският език и сръбския обаче са идентични, никой обаче не прави проблем на хората от Черна Гора.

Защо тогава тук изниква това? Ето, има договор за добросъседство подписан. Според нашите политици той се нарушава и затова дойде и ветото за преговорния процес за ЕС към Република Северна Македония.

Аз мисля, че... не мога да се съглася изцяло с Вашата теза. От наша страна, като граждани, не съм чувал теза срещу договора за добросъседство или пък език на омразата нито от страна на лидера на партията, която е на власт, нито от страна на опозицията, особено от Владачката партия. Може би проблемът е нещо друго.

Какво може да е друго?

Говорейки за договора за добросъседство – той въобще не е нарушен от наша страна, изпълняваме го още от подписването му. Ако аз Ви кажа сега, че имате турски корени например, това сигурно ще Ви обиди. Мисля си, че българските граждани и българските авторитети трябва да проявят разбиране към чувствата на македонския народ. Намираме се в чувствителен период. Наскоро подписахме договор с Гърция, който беше доста тежък, но пък успешен и с негова помощ Македония влезе в НАТО.

В последствие беше очаквано, ще дам пример със себе си, ако аз 5 години съм изпращал позитивни сигнали и енергия към България, лично съм участвал в Еврейския клуб, който е ръководен от българка – моя приятелка, жена с висока позиция в Атлантическия клуб в България. Лично съм участвал в три или четири конференции на Българската Стопанска Камара в Скопие. Може би трябва икономическите теми да бъдат приоритет. Защо автомагистралата да не се казва „Гоце Делчев”, да кръстим така коридора. И ние, и вие да намерим допирни точки, по които да поискаме пари от ЕС  или пък вие да ни  бъдете от помощ, за да го направим.

Казвате да стъпим на бизнес основата?

Да стъпим на бизнес основата. Обаче те, преди тях са политическите отношения.

Може ли в напрегнати политически отношения да има добри бизнес отношения?

Не мога да разбера – вие не можете да намерите друг политик, който да бъде напред и да води държавата, говорим за Северна Македония, от този, който сега я води, който да има такова позитивно поведение към вас.

Ето, Зоран Заев – заради едно интервю, дадено тази седмица тук, опозицията вече му иска оставката?

Това е нормално, когато има опозиция, и да, той направи един правилна стъпка. Неговото тълкуване може би повлия емоционално на гражданите. Вярвайте ми – през последните три години ходих 20, хайде да не са 20, но поне 15 пъти в Германия. Моят приятел – председателят на „Хайделберг”, е член от 12 години на икономическия съвет на Меркел. Той е мой личен приятел. 12 пъти годишно аз летя до „Хайделберг”. До Франкфурт и обратно. Два или три пъти всяка година се срещам с господин Улрих, неговият баща е бил министър на финансите – нито веднъж  не сме имали спор за миналото на Германия. Ние въобще нямаме проблем с миналото на  Германия, най-малко пък с миналото на България. Не мога да разбера как ние на Балканите отваряме теми, които са отдавна затворени – преди 60г.

Кой има интерес от това?

Сигурен съм, че не е в наш интерес да имаме проблем с България. Вярвайте ми. Сигурен съм, че мнозинството от македонското население има позитивно отношение към България. Да, има и хора, които гледат иронично на българския народ, не казвам, че няма, но това никога не  е с лоша цел. Ние сме миролюбив народ. Ние сме малък, миролюбив народ и имаме за цел да живеем в държава, която да е интегрирана в Европа.

А може ли тогава двете държави  - България и Македония и този проблем, който е сега между тях, да идва заради външна намеса? Говори се заради сръбска, заради руска или заради друга?

Вие може би несъзнателно правите услуга на големите сили – няма да уточнявам дали става дума за Русия или Сърбия. Ние в Македония имаме една теза, на която аз съм привърженик – при нас е налична носталгия към Югославия, а не Сърбоносталгия – това е различното и е напълно нормално. Този период има и позитивни, но има и негативни моменти. Вие също имате подобни периоди – това обаче е минало. Ние затворихме този процес, станахме независима държава. От 90-та година ние градим пазарно-капиталистическо общество и следваме основните си цели. Моят баща е бил един от основателите на тази посткомунистическа партия, сега социал-демократически съюз, и още от малък знам как трябва да гледаме – много миролюбиво и позитивно е мисленето от македонската страна.

Убеден съм, че вината не е в нас. Вие не можете да спрете целия народ и да му кажете да не пише във Facebook и в социалните мрежи, но това са маргинални неща. Вярвайте ми. Аз сега идвам от Македония, лично, за да кажа и на вас и на гражданите на България, че от наша страна се почита общият кодекс, няма език на омразата. Ако има такъв, той е маргинален. Дали има наранени чувства – има. Това е нормално. Има различни ситуации и различни подходи.

Може ли Заев да овладее ситуацията?

Аз съм оптимист. Той е много искрен като човек и добър. Мисля, че нещата ще стават по-добре, вярвам в политиката му, не съм политик, вярвам и в конструктивността на опозицията и на предстедателя на държавата и на албанските партии. Мисля, че ще успеем да намерим решение. Бизнесът трябва да мине напред. И туризмът, и връзките – всичко. Мисля, че България ще сгреши, ако до декември блокира преговорите на Македония за ЕС, защото така ще изпрати лоши сигнали. От друга страна дълбоко вярвам, че и вашият премиер, когото не познавам лично, но пък съм имал срещи с неговите министри, оптимист съм, че той ще намери решение.

По времето на нашия премиер имаше голяма среща за Западните Балкани, по време на председателството Западните Балкани излязоха на преден план и тогава се постави въпросът, нашата държава наистина държи на това Западните Балкани да имат евроинтеграция. Трябва ли обаче да има някакви отстъпки от страна на Република Северна Македония, за да се стигне до това позитивно решение, за което и Вие говорите?

Мисля, че Северна Македония спазва договора, който неотдавна беше подписан. Не съм юрист и не съм много навътре в тази сфера, все пак съм човек, който е посветен на бизнеса и на науката, но...Историята ще я решат историците. Скоро имаме конференция с Франция и Германия. Вие имате Австрия и Германия, които функционират безупречно. На базата на моите 6 или 7 години работа с германци и австрийци, разбира се, никъде не открих проблем и антагонизъм.

Замислете се сега, ако Германия реши да иска обяснение от Австрия за произхода на езика им. Представете си Германия да потърси сметка за каквото и да било. От наша страна всичко е направено и мисля, че може би може да се направи и нещо повече. Повярвайте ми, ние искаме да сме с македонска идентичност и с македонски език – това е. Историята – да си я решават историците. На мен би ми било трудно да говоря за история.

В такъв случай, ако Вие сега сте на мястото на Зоран Заев и трябва да решите, да стоплите отношенията, да осигурите този преговорен процес на Република Северна Македония към ЕС, какво ще направите? Защото да, езикът на омразата може би е пропаганда  и от определени групи, но има доста обидни имена към българите, че са татари, знаете и към външния ни министър...?

Няма такова нещо. Ще повторя онова, с което започнахме интервюто. Моята фамилия е комунистическа. Това е много важно. Аз нямам никакви български чувства. Аз се чувствам като македонец, но имам дълбоко уважение към българската държава – никой в моето обкръжение, което не е малко, няма отрицателни нагласи към българите, доверете ми се. Аз от шест, или по-точно пет и половина години съм в интензивни взаимоотношения с България – на бизнес ниво, също така и с Израел, с евреите. Никога за тези 5 години, може би 10 пъти най-малко съм бил в София и обратно – българските колеги, бизнесмени, банкери и други идват до Скопие, никога не е имало език на омразата. Това, за което Вие казвате е незначително и маргинално. Няма как да има единодушие и никой да не говори нищо лошо.

Не забравяйте – пропаганда има голяма. Аз съм ако бях на мястото на Заев – ще настоявам за позитивен отговор. Лесно е да се скараме. Ние обаче трябва да покажем съвременен македонизъм, а вие трябва да покажете съвременен българизъм или съвременна българска философия. Става дума за взаимна интеграция. Оптимист съм и мисля, че ще се намери решение – дали през декември или март, не знам. Повярвайте ми, мисля, че и двете държави имат какво да губят. Няма да изгубим само ние. Ние сме народ, който е свикнал да чува не. Ние сме народ, който е свикнал да ни правят лошо. Ние не знаем какво е някой да ни направи добро. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.