Процентът положителни проби намалява

1 792 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Те са установени след направени 4 928 PCR теста. Положителни са 36,3% от взетите проби, сочат данните на Националния информационен портал. 1039 са излекуваните за последното денонощие. Починали са 69 души.

Най-висок е броят на заразените в София – 375, следван от Варна – 209 и Бургас със 133 случая.

Активните случаи са 90 219, от които хоспитализирани са 6 830. В интензивни отделения са настанени 431 пациенти.

Лекари от COVID отделения прогнозират, че заради новите мерки, въведени в страната ни, ситуацията трябва да се успокои след Коледа. Тогава се очаква натискът върху здравната система да спадне с 50%.  А по отношение на дълго чаканите и от пациенти, и от лекари електронни рецепти - здравните власти обещаха те да са в сила от 18 декември.

До този момент не е известна циркулацията на друг вирус освен COVID-19 в Европа, категорични са лекарите. Симптомите на коронавирус обаче може да са различни при всеки човек.

Кашлицата и по-високата температура не трябва да ни плашат, твърдят специалисти. Ако до няколко дни обаче лечението вкъщи не подобрява състонието ни, а го влошава - посещението при лекар е задължително.

 

 

Притеснението засилва симптомите на заболяването, предупредиха медиците, а това може да доведе до измамно чувство за недостиг на въздух - едно от познатите усложнения при инфекцията.

След като електронните направления станаха възможни този петък, скоро личните лекари ще могат да издават и онлайн рецепти. Това заяви заместникът на здравния министър Жени Начева на посещение в Поморие.

„Работим заедно с изпълнителите на медицинска помощ, съсловните организации на фармацевтите и лекарите и софтуерните разработчици - на тях съм им много благодарна, тъй като поради COVID ситуацията трябваше много неща да свършат за кратък интервал”, обясни тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС