По думите ѝ училищата ще отворят след Нова година

Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на Бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки.

Работещите в кои сектори ще получават компенсации от 24 лв. на ден

„Очакваме известен ръст на безработицата, но не и да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не прогнозираме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%”, категорична беше тя и посочи, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, подчерта министърът на труда и социалната политика: „С 11 400 по-малко са приетите болничните листове, ако направим сравнение със същия период на миналата година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 г., в сравнение с 2019 г”, отчете министърът.

Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии, увери още тя.

Сачева изтъкна, че поддържа тезата, че на 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите: „Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун”.

Сачева: Стараем се помощта да обхване всички, разглеждаме различни комбинации

По думите ѝ училищата ще отворят след Нова година, а това допълнително ще даде възможност да се овладеят негативните тенденции в развитието на пандемията.

„Средствата, които отиват при работодателите по мерките 60/40, 80/20 и „Заетост за теб”, са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго”, посочи министър Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020 година няма как да се стигне.

„Това са по-скоро политически спекулации, че следващото правителство ще бъде изправено едва ли не пред спиране на социални плащания. Ние сме правили Бюджет 2021 така, че да имаме готовност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали капани, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да направим, е хората да преминат през тази криза колкото се може по-щадящо”, обясни още министърът.

ОФИЦИАЛНО: Минималната работна заплата става 650 лева

Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка „Запази ме” ще даде възможност да се изплащат по 24 лева на ден до 21-ви декември на работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, обясни министър Сачева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: 24 часа