Военните ще следят за фалшиви публикации за болестта

Елитен клон на британските въоръжени сили ще се бори с разпространението на фалшива информация за коронавирусните ваксини, публикувани в онлайн платформи. Това съобщи вестник „The Sunday Times”, позовавайки се на документи на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, с които разполага.

Херо Мустафа: Фалшивите новини се разпространяват като вирус

Както посочва изданието, военните "вече следят фалшиви публикации за болестта, причинена от новия коронавирус в киберпространството". Отделът също така „събира информация за дезинформация за ваксини от враждебни държави, включително Русия“. Отбелязва се, че през декември още по-голям брой хора ще бъде включен в такива операции в сътрудничество със специалисти от електронната разузнавателна служба (Правителствен център за комуникации, GCHQ), отколкото сега. Според вестника съответното звено, оказвало помощ в борбата срещу терористичната група „Ал-Кайда“ и радикалното движение „Талибани“ е част от 77-ма бригада от британските сухопътни войски.

ЕС призова за борба с дезинформацията за 5G мрежите

Активните мерки за противодействие на дезинформацията в Интернет са свързани със значителния брой британци, които не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса, пише вестникът. Според проучване на King's College в Лондон, около една трета от жителите на Обединеното кралство или не желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, или все още се съмняват в ефикасността на ваксините.

Очаква се следващата седмица властите в Обединеното кралство да одобрят използването на коронавирусната ваксина на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. В този случай ваксинирането на населението, според „The Sunday Times”, ще стане възможно от 7 декември. Предвижда се първите ваксинации да бъдат направени на медицински лица, както и на живеещи в домове за възрастни хора. По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че ваксинациите не са задължителни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.