Интервю с д-р Иван Борисов

Знаете ли, че сковаността в ставите измъчва всеки пети българин? Най-често тя се появява при влошаване на времето, но почти винаги е сигнал за нещо по-сериозно.

Вечно търсещи помощ, пострадалите са единодушни, че отговорът на техните неволи е дошъл. За тях най-добрата подкрепа за ставите е нова, американска разработка – специален 3D колаген. Късметлиите, които вече са го изпробвали, се убедили в неговата сила да побеждава дискомфорта в ставите и да подобрява подвижността. Благодарение на своята висока ефективност той очарова дори и специалистите по костно-ставно здраве.

Ето какво разказа Д-р Иван Борисов - ортопед-травматолог с дългогодишна практика.

Здравейте, д-р Борисов, какво всъщност е артрозата?

Здравейте, износването на ставния хрущял е естествен процес в хода на напредването на възрастта на човек. Тази загуба на повърхностния слой на ставата бързо води до болезнени функционални нарушения. Артрозата обикновено е процес, който се развива постепенно, в течение на няколко години. Загиването на отделни хрущялни клетки води до образуване на канали и пукнатини. В резултат на това повърхността на хрущяла става неравна и се уврежда все повече при натоварване. Малки парчета могат да се отлепят от хрущяла и това води до дразнене на вътрешната обвивка на ставата и предизвиква възпаления и изливи. Подвижността се влошава и пациента изпитва все по-силна болка. Болката е основен симптом при артрозата. Тя често кара страдащия да щади ставата и да не я натоварва, което от своя страна води до влошаване на състоянието. Артрозата поразява цялата става, като първичното поражение засяга ставния хрущял.

Какви са основните методи на лечение?

При тежко увредени стави основен метод на лечение в съвременен аспект е ендопротезирането (смяната на ставата с изкуствена такава). Преди пристъпването към такова, при артрози в по-ранни стадии се прилагат неоперативни методи. В тази група влизат промяна на навиците( по отношение спорт, тегло, хранене и др.), използване на помощни средства, физиотерапия и лечебна физкултура.  Важно място имат лекарствените средства и хондропротекторите. Наскоро в нашата практика навлезе обещаващ, иновативен продукт, съдържащ 3D колаген, известен още като интактен колаген. Преимуществото му пред другите колагени е, че индуцира ендогенна (собствена продукция) на необходимия за ставите колаген. Така 3D колагенът, известен у нас с името Collanol, успешно подобрява състоянието на ставния хрущял и забавя износването му. Действието на Collanol е доказано от редица клинични проучвания. Той подобрява подвижността на ставите и позволява по-продължително натоварване.

В допълнение, към ефикасността на Collanol голяма роля има експертно формулирания му състав, в който освен интактния колаген е включен и мицеларен куркумин. Неговата мицеларна форма е с многократно по-висока бионаличност, отколкото обикновената куркума на прах, което го прави и многократно по-ефективен. Прилагайки Collanol в практиката си видях един обещаващ продукт, с който да помагам на пациентите си. Наблюдаваните резултати са много добри, а това е причина да го прилагам все по-често.

Д-р Иван Борисов, ортопед-травматолог, МБАЛ „Авис Медика“, Плевен

Можете да откриете Collanol в най-близката аптека до вас.

Повече информация за Collanol може да намерите ТУК >>>