Тя ще се отпуска за не повече от 2 месеца

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден за работници, които са в неплатен отпуск, заради пандемията и новото частично затваряне на бизнеса.

Помощта ще се отпуска за не повече от 2 месеца. Всеки, който желае да се възползва от нея, трябва да уведоми работодателя си.

Сачева: Стараем се помощта да обхване всички, разглеждаме различни комбинации

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път, по пощата с обратна разписка или на място в бюрата по труда.

В интервю за БНР социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството, могат да бъдат комбинирани от работодателя.

„Един и същи човек обаче – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители, може да ги комбинира”, уточни тя.

Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.