Главният прокурор отправи пожелания към младшите магистрати

Новата съдебна учебна година в Националния институт на правосъдието (НИП) бе открита официално днес. Виртуално прага на Института прекрачиха 31 кандидати за младши съдии, 38 кандидати за младши прокурори и 33 кандидати за младши следователи, които започнаха 9-месечното си задължително първоначално обучение.

Тържеството бе открито с минута мълчание в памет на юриста Евгени Диков, член на Управителния съвет на НИП и член на ВСС, който миналата сряда загуби битката с COVID-19.

С пожелания за здраве и успешно обучение приветствия към бъдещите младши магистрати отправиха директорът на НИП Миглена Тачева и членове на Управителния съвет на Института - главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието и пазител на държавния печат Десислава Ахладова. Протойерей Николай Георгиев благослови началото на новата съдебна учебна година.

„През изминалите месеци на извънредност дигиталното съдебно обучение се утвърди като единственото възможно решение, което осигурява спазването на мерките за превенция и лична безопасност, и дълга да обучаваме и да се обучаваме. През идните месеци ще продължим да работим електронно, като прилагаме иновативни решения в обезпечената от НИП технологична среда”, обърна се директорът на Института към кандидатите за младши магистрати.

Главният прокурор Иван Гешев им пожела да не загубят усета си към проблемите и болката на хората, да не позволяват да ги разделят и да се съмняват във всичко.

„Законът е средството, с което трябва да постигнете справедливост”, каза обвинител номер едно и ги предупреди да не очакват благодарност, когато я постигнат. Главният прокурор призна, че завижда на кандидатите за младши магистрати за интересното време, което им предстои.

Правосъдният министър Десислава Ахладова призова бъдещите младши магистрати неуморно да черпят от новите знания и възможностите, които НИП им предоставя.

„Много съзидателен труд се крие зад престижа на Института. Само знанието ще Ви направи ценни хора”, каза министър Ахладова.

Отец Николай отправи топли и сърдечни благопожелания в Деня на Св. Андрей Първозвани - първият апостол, призован и тръгнал след Исус Христос, защото е знаел, че това е истината. „Следвайте истината и правосъдието. Работете достойно за майка България и всички хора”, прикани той бъдещите младши магистрати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.