Хората чакаха повече от час пред местното РЗИ

Личните лекари в Благоевградско все още не знаят откога ще могат да издават електронни направления за pcr тест. Според джипитата процесът на въвеждането им може да се забави с дни. Затова и опашката за тестове пред местната здравна инспекция продължава, въпреки студа. 

Електронни направления в уречения ден 1 декември общопрактикуващият лекар от Кочериново доктор Виктория Каракостова още не издава.

„Все още нищо не се случва реално, на практика няма подписан анекс между нас и Здравна каса за издаването на тези направления и нямаме необходимия софтуер в програмите си“, казва тя

Според доктор Каракостова датата 1 декември е била посочена като начална за издаването на електронните направления само на база сключения договор между министерството и здравната каса. „Но това е на високото ниво. След това надолу нищо не е направено“, добавя още тя.

ОФИЦИАЛНО: Ситемата за електронни направления за безплатни PCR тестове стартира (ВИДЕО)

В Благоевград и днес чакащите за направления пред Здравната инспекция образуваха огромна опашка. От община Благоевград осигуриха помещение в зала Яворов, в което хората да влязат и да чакат за направленията. Но за да не загубят реда си всички останаха на опашката отвън.

„Това е, което можем да направим ние и сме го направили, за да могат да предпазиме хората от студа. Оттук-нататък това е организация на РЗИ, на личните лекари, на този софтуер кога ще бъде инсталиран и кога ще почне да работи системата“, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

„Ние вече свикнахме да диагностицираме коронавирус и мисля, че ще ни улесни... в електронен вид още по-добре, но няма да бъде скоро“, смята д-р Каракостова.

На опашката за направление пред здравната инспекция в Благоевград обикновено се чака около час.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.