Германски учени направиха изследване

Германски учени установиха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка чрез нервните клетки в обонятелна част на носната лигавица. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Neuroscience”.

Вече стана ясно, че COVID-19 не е просто респираторно заболяване. Освен че атакува белите дробове, влияе и на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и на централната нервна система. Всеки трети пациент с COVID-19 споделя и за неврологични симптоми като загуба или промяна на обонянието и вкуса, главоболие, умора, световъртеж и гадене. При някои пациенти коронавирусната инфекция е придружена от инсулт или други сериозни заболявания, причинени от проникването на вируса в мозъка.

Учени с изненадващо откритие за имунитета на безсимптомни носители на COVID-19

Германски учени от берлинската клиника „Шарите” решили да изследват начина, по който коронавирусът стига до мозъка и как реагира имунната система.

Те открили доказателства за наличието на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния ствол и с помощта на електронен микроскоп открили снимка на вируса, проникващ в обонятелната част на носната лигавица. Именно там учените открили максимално вирусно натоварване както вътре в нервните клетки, така и в израстъците на разположените наблизо епителни клетки.

Тези данни потвърдили хипотезата, че SARS-CoV-2 използва обонятелната част на носната лигавица като вход към мозъка, се казва в съобщението.

Попадайки в лигавицата, вирусът използва анатомични връзки като, например, обонятелния нерв. Данните сочат, че вирусът се придвижва от една към друга нервна клетка, за да достигне до мозъка.

Русия започва изпитания на втора ваксина срещу COVID-19

Напълно възможно е вирусът да се пренася и през кръвоносните съдове, тъй като следи от него са открити по стените на кръвоносните съдове на главния мозък, предполагат учените.

Те подчертават, че SARS-CoV-2 не е единственият вирус, който може да попадне по този начин в мозъка. Подобен път на придвижване използват вирусите на херпеса и на беса.

Наличието на SARS-CoV-2 в нервните клетки на обонятелната част на носната лигавица обяснява неврологичните проблеми при пациенти с COVID-19 като загубата на обоняние или вкус. SARS-CoV-2 е открит и в области на мозъка, които контролират жизненоважни функции като дишането. Затова не трябва да се изключва вероятността при пациенти с тежка форма на COVID-19 наличието на вируса в тези области на мозъка да задълбочат проблемите с дишането или със сърдечно-съдовата дейност.

Самоубийствата в Япония през октомври - повече от жертвите на COVID-19 за цялата година

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС