Усойните участъци са едни от подводните камъни на пътя

След снега - новата опасност за шофьорите у нас са ниски температури и заледявания по пътищата. Очаква се тази нощ и утре термометрите да паднат още. А това, според експерти, ще усложни пътната обстановка.

Очакват ли ни още снеговалежи тази седмица?

При зимни условия експертите съветват шофьорите да тръгват на път подготвени и да карат внимателно. Заради ниските сутрешни температури на места се образуваха поледици. А утре се очаква това да се повтори. Там, където днес слънцето е разтопилп снега   - при минусовите температури да има и заледявания.

Единственото въведено ограничение към този момент  заради зимните условия  е забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т през - „Троянския“ проход.

Без рискови маневри на пътя, със зимни гуми, пълни резервоари и съобразена скорост - това са част от съветите на експертите към шофьорите при снежната обстановка.

„В сутрешните часове шофьорите да са внимателни, защото виждате през деня снегът се топи, очакваме температури около -10 градуса. През зимата не се кара по същия начин, както през лятото, да внимават с резките движения - със спирачката и с газта“, предупреждават от АПИ.

Усойните участъци пък са едни от подводните камъни на пътя.

„Стъпвайки на заледен участък един автомобил с висока сторост – водачът просто не може да направи нищо. Ако можем да го сравним с един скок от 10-я етаж – към 5-я етаж ако реши да предприема някакви мерки, той просто не може да направи нищо – всичко е свършило“, казва специалистът Румен Дунев, Сдружение Автотехнически експерти по пътна безопасност.

Сняг наваля и в старопланинските проходи (ВИДЕО)

Затова е важно сцеплението на гумите с пътната настилка, но и веригите -  особено по високопланиските пътища.

„Всеки един шофьор – когато няма останали участници от движението около него, със скорост около 40 километра в час, просто да започне да спира интензивно, за да види колко е спирачният път“, казва още Дунев.

За да не се стига до заледяване от пътната агенция  разчитат на обработката с химия, и на опесъчаването.

От АПИ апелират водачите на тежкотоварните автомобили да стъпват на снега подготвени, защото те създавали най-сериозни проблеми на пътя през зимата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.