Агенцията беше замесена в скандал, свързан с мигранти

Европейският парламент днес критикува остро ръководителя на граничната агенция на ЕС Фронтекс Фабрис Леджери във връзка с твърденията, че Фронтекс е помагала за незаконно изтласкване на мигранти или бежанци на гръцко-турската граница, като призова за неговата оставка и за независимо разследване, съобщи Асошиейтед прес.

В съвместно разследване, публикувано през октомври от Белингкат, Лайтхаус Рипортс, „Шпигел”, А Ер Де и ТВ Асахи, се казва, че видеоматериали и други публично достъпни данни говорят за това, че Фронтекс е била замесена активно в случай с изтласкване на мигранти на гръцко-турската морска граница в Егейско море. Според доклада персонал на агенцията е присъствал при поне още един подобен инцидент и е бил в района на още четири от март насам.

Фронтекс обяви вътрешно разследване, а изпълнителният директор на агенцията Фабрис Леджери каза през октомври, че досега няма документи или други материали, които да подкрепят обвиненията.

„Изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно изгуби нашето доверие и е време да се оттегли. Има още много въпроси без отговор във връзка с участието на Фронтекс в незаконни практики”, заяви депутатката от групата на социалистите Кати Пири след изслушването на Леджери в парламентарната комисия за човешки права.

Евродепутатката Тинеке Стрик от групата на „Зелените” изрази съмнение, че вътрешното разследване на Фронтекс ще даде резултати, и призова парламентарните групи в ЕП да обсъдят провеждането на собствено разследване.

Леджери още веднъж повтори, че няма доказателства за участие на Фронтекс в изтласкванията на мигранти и че страните членки на ЕС, а не Фронтекс, контролират операциите в свои води. Той призова да бъдат по-стриктно дефинирани правилата за наблюдение на външните граници на ЕС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА