Искат по-бърза обработка на камионите на границата

Протест на превозвачите на турската граница. Представители на българската и турската страна са недоволни от дългото чакане за влизане на товарните автомобили в България, което отнема повече от три дни. Днес те проведоха символичен протест на граничния пункт „Капитан Андреево”.

Проблемът с дългото чакане е от турска страна на влизане в България. Повечето камиони престояват там близо четири дни на паркинги заедно с още хиляди други шофьори. Този период на практика е два пъти по-дълъг от времето, за което стигат до крайните си дестинации в Западна Европа.

ПРОТЕСТ В СИЛИСТРА: Хората не пропускат камионите през граничния пункт

Анализът на превозвачите и от двете страни на границата показва, че на първо време може да се помогне за по-бързата обработка, като се назначат допълнителни служители в гранична полиция и митниците. Друг проблем е, че смените на служителите от българска и турска страна се извършват в различни часове, което води до допълнително спиране на трафика.

На паркингите преди Капъкуле според турската автомобилна асоциация има над 3 700 камиона. Всеки ден през Капитан Андреево и Лесово минават близо 3 000 товарни автомобила в двете посоки, но желаещите са много повече.

„Последната година има сериозен ръст на обработката, но явно като врата към ЕС, границата с Турция предполага сериозен интерес от всички превозвачи. Тежко е, тъй като 3-4 дни не е никак приемливо време за изчакване”, посочи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Представителите на българските и турските превозвачи протестираха символично. Според тях на първо време чакането може да се намали наполовина чрез повече служители на пунктовете.

„На „Капитан Андреево” има десет гишета, като шест от тях работят. Има две гишета за газова проверка, но работи само едно. В момента има нужда от осем полицая допълнително и от четирима служителя на кантарите”, смята президентът на Турската автомобилна асоциация Четин Нухоглу.

 

 

Според българските власти пунктът работи на пълен капацитет, който предстои да се увеличи още.

„Ние сме постигнали принципна договорка с превозвачите и с турските власти за изграждането на ново трасе, което в момента е за извънгабаритен товар. До края на годината ще имаме обществена поръчка за реконструкция му”, коментира зам.-директорът на Териториална южноморска дирекция към Агенция „Митници” Васил Инджов.

Докато нещата се променят, шофьорите ще продължават да чакат по 3-4 дни на границата.

 

 

Превозвачите остават в протестна готовност и ще продължат разговорите с властите и от турска, и от българска страна.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.