COVID отделението в здравното заведение изпадна в колапс заради липса на лекари

Продължава кризата за медици в единствената болница в Карлово. На фона на недостига на медицински персонал още лекари и медицински сестри, работещи в здравното заведение са заразени с коронавирус.

Нови две болници търсят доброволци

47 пациенти се лекуват в момента в COVID отделението на местната болнициа. Здравното заведение, което изпадна в кадрова криза, е на път да преодолее критичния момент с помощта на петима доброволци - студенти по медицина и две медицински сестри от детските градини.

24-годишната студентка по медицина Лилия всеки ден пътува по 120 километра - от Пловдив до Карлово и обратно, за да е на първа линия в борбата с коронавируса. Общината поема пътните й разходи срещу 12 часовите смени в препълненото COVID отделение.  Най-малкия пациент, на когото е помогнала, е 6-месечно бебе.

 

 

„Бях повикана от областния управител Дани Каназирева, както и от проф. Мурджева. Тук наистина няма хора, няма персонал, няма кой да помага. Ние помагаме на всички, които имат нужда, няма значение дали са санитари, лекари или сестри. Сутрин минавам на визитация, пускам стистеми, включвам антибиотици, слагам абукати”, сподели Лилия.

Сред петимата доброволци е и Венцислав. Дошъл е чак от Варна в Карлово. За да мотивира оставането му в болницата, общината поела издръжката на бъдещия лекар.

„Имаме 46 пациента, като всички са в средно-тежко състояние, 15 са на постоянно поддържане с кислород. На смяна са двама лекари и двама стажанти, две или три сестри и двама санитари. Работата е много интензивна, но с много усилия успяваме да поддържаме положението под контрол”, каза Венцислав, който пристига в балканското градче чак от Варна. Той мотивира действията си с нуждата от опит, която има, и нуждата от помощ, която имат медиците и болните.

ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ: Поискаха оставката на директора на карловската болница

Венцислав поделя дежурствата си с бившата царица на розата в Карлово - Милиана. Днес тя е облечена в костюм срещу опасната инфекция.

"Те са наистина хора, които аз съм виждала по улиците, които са мои съседи, които познавам. Логато се кача горе и ги видя, че се подобряват, това наистина ми пълни сърцето", споделя тя.

За да не се разпъват лекарите между две сгради, всички пациенти са преместени на последния етаж в корпуса на болницата.

„Д-р Милушева е в болнични, но скоро трябва да се върне на работа. За съжаление има още двама болни лекари, анестезиолог и пулмолог. Има доброволци, които работят на цял щат, и двама – на половин, защото работят и на друго място. Имаме двама пулмолози, основният е в болнични, имахме болен и педиатър”, обясни управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той подчерта, че болницата се нуждае от кислородни концентратори. Има уверение от ВМС, че ще бъдат закупени 5 такива.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.