МЗ ще разработи Национален план, до петък се очаква доставка на хладилници

Ваксинирането у нас ще започне след Нова година. В Министерството на здравеопазването се разработва национален план, който ще бъде представен в четвъртък. За целта е създаден Координационен съвет, оглавяван от проф. д-р Красимир Гигов. Това стана ясно на брифинг на здравните власти в Министерския съвет. 

„Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу коронавируса”, заяви доц. Ангел Кунчев.  

„Във връзка с имунизацията до четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Той ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване. Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

НА ЖИВО: Приет е Националният план за готовност при пандемия

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство. 

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата.
 

 

Гигов получи поздравление и от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

„Ангажимент на координационният център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му я осигури”, каза проф. Ангелов. 

До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас.

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.