Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков

България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на Европейския съюз в идните седем години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

Общо отпуснатите средства за икономическите, социалните и регионалните фондове за периода 2021-2027 г. ще са в размер на 330 млрд. евро. За това се договориха преговарящите екипи на Парламента и Съвета на ЕС.  

През 2021 г. България ще разполага с допълнителни 804 млн. лв. за борба с пандемията

Така по-слабо развитите региони ще могат да получават до 85% евросредства. По този начин ще има по-малък натиск върху централните и общинските бюджети. Независимо от датата, на която регламентът влезе в сила, разпределението на финансовите ресурси ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.

„От днес нататък държавите, общините, бенефициентите, ще знаят на какви условия трябва да отговарят, на какви изисквания трябва да са подготвени, така че да получат европейско финансиране”, заяви Андрей Новаков – евродепутат от ЕНП.

Удължават кредитната ваканция

„Страната ни само по този регламент ще получи 11,5 млрд. за своите програми. Това означава 5 млрд. за регионално развитие, 2 млрд. за развитие в заетост, 1,5 млрд. за околна среда, 1 млрд. за енергиен преход”, каза още той. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.