Как се отразява COVID-19 на културата у нас?

Галерии стават магазини, за да продължат да работят. Идеята идва след заповедта на здравния министър, с която се забрани провеждането на културни и развлекателни мероприятия. На фона на това близо 400 оперни певци подписаха петиция, с която искат да бъдат затворени и оперните театри заради пандемията. Петицията е в памет на тенора Камен Чанев.

Заразата с COVID-19 е на път да заглуши музиката. Близо 400 оперни певци и хора, които работят с тях са убедени, че е време за пауза, заради много случаи на инфектирани.

„Идеята, че публиката влиза с маски и през стол е добра. Какво обаче се случва с артистите на сцената?”, коментира Катрин Гутман от отдел „Култура” към Община Пловдив.

Вече е ясно как ще протече церемонията за наградите „Оскар“

„Няма как да се пее с маска. Няма как музикантите да свирят на духовите инструменти. Те са справедливи в подписването на петицията, затова и аз ги подкрепих”, допълва тя.

В петицията оперните певци призовават да бъдат включени в списъка на приоритетно ваксиниране, заедно с лекарите, учителите и полицаите, а до тогава да останат вкъщи.

„Изкуството трябва да продължи, но трябва всички да преминат живи през това”, казва още Гутман.

Без страх, а с чувство за хумор подхождат някои собственици на галерии. Заради забраната да провеждат културни събития, някои от тях са обявили, че ще работят като магазини. В тях продават картини като хранителни стоки за душата.

„За преболедували клиенти и за клиенти без симптоми работим на място, а за такива със симптоми - работим само онлайн. И други такива шеги. Имаме нужда от шеги в това време”, казва Лаврен Петров - собственик на галерия.

В галерията-магазин може да влиза само по един човек, който задължително на входа трябва да си дезинфекцира ръцете.

Как се става актьор онлайн?

„По смисъла на българското законодателство малките галерии са магазини. Разбира се, няма как да организираме културни мероприятия и няма да го правим”, допълва Петров.

В друга софийска галерия, превърнала се в магазин, организират разглеждане на картините след предварително записване по телефона. „Ще работим като магазин. Ще допускаме по двама - трима човека и работата продължава”, казва Вихра Пешева - собственик на галерия.

Спасителният план на собствениците на галерии дава шанс не само на тях да продължат да работят, но и на художниците.

„Всички художници тук, които са около 120 човека, разчитат на тази галерия. В такива ситуации най-ощетена е публиката”, смята Пешева.

Затова собствениците на галерии ще продължат да зареждат магазините си със стока, докато могат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.