Tехнологията се тества върху животни

Учени от университета на Пенсилвания в сътрудничество с биотехнологичната компания „Регенерон” проучват дали технология, разработена за генна терапия, може да намери приложение в назален спрей, който да предпазва от зараза с коронавирусa, предаде Франс прес.

Учени създадоха спрей, който пази от коронавируса

Идеята е да се използва отслабен вирус като транспортно средство, който да доставя генетични инструкции до клетките в носа и гърлото, а те на свой ред да произведат мощни антитела, възпрепятстващи проникването на COVID-19 в човешкото тяло.

„Предимството на нашия подход е, че не изисква компетентна имунна система, за да е ефективен”, казва ръководителят на изследването Джеймс Уилсън от университета на Пенсилвания.

Понастоящем технологията се тества върху животни и Уилсън вярва, че ако бъде успешна, тя може да осигури на хората около шест месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа. Назалният спрей може да служи като допълнение към ваксини, които скоро могат да бъдат одобрени.

Ваксинирането срещу COVID-19 у нас започва след Нова година (ВИДЕО)

Изследователите обясняват, че обикновено само имунните клетки създават антитела, което прави идеята им особено новаторска.

Тъй като коронавирусът навлиза в белите дробове през носа, спреят може да спре инфекцията по пътя ѝ .

От университета на Пенсилвания и компания „Регенерон” се надяват да завършат проучванията си върху животни до януари, преди да поискат разрешение от американското Управление за контрол на храните и лекарствата да започнат изпитания с хора.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА