Според новите правила риболовът в морето ще става само на определени за това места

Проектозакон предвижда да бъде въведен риболовен билет за Черно море, така както се плаща за улов във сладководните водоеми. Според новите правила хвърлянето на въдица в морето ще става само на определени за това места. Предложението беше посрещнато с недоволство от рибарите - и любители, и професионалисти.

Ако промените бъдат приети, риболовният билет вече ще е необходим и за любителски риболов в Черно море, така както е за сладководните водоеми у нас.

Уловиха огромен сом в язовир "Жребчево" (СНИМКА)

„Ще направим така, че любителите риболовци във вътрешността и любителите риболовци, които извършват риболов във Черно море, да са равнопоставени. Т.е. билета, който издаваме и досега за вътрешните водоеми, да важи и за Черно море”, заяви директорът на ИАРА доц. Галин Николов.

В момента билетът за риболов в сладки води струва 25 лв. на година и 15 лв. за 6 месеца. Риболовът в Черно море е безплатен. Такъв иска да остане и занапред и Никола Димитров. „Само това ни липсваше. Пенсионер съм, за кое първо да давам пари?”, коментира той.

Рибарски сдружения по Южното Черноморие вече са изпратили становището си, че не приемат предвижданите промени. „Вие как си представяте едно семейство, дошло на плажа и купило на детето си въдица? За какво му е този годишен билет това дете”, коментира Димитър Янчев – председател на Сдружение „ Морски сговор”-Бургас.

Върнаха 100-килограмова моруна в Дунав (СНИМКА)

В проекта за промени, за първи път се въвежда и понятието „дребномащабен риболов”. Такъв ще се извършва след регистрация и при риболов с лодки и кораби с дължина  под 10 метра.В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас изчисляват, че от над хиляда лодки с тази дължина само стотина извършват промишлен риболов и те плащат данъци за това. „Всички други са любители, които влизат рядко, за удоволствие, с една въдичка, с деца и с внуци”, казва Георги Димов, който е професионален рибар.

„Искахме да помогнем на тези хора да могат да кандидатстват по европейски програми и да могат да кандидатстват за помощи”, казва доц. Галин Николов.

В проекта е записано също, че ще се въведат нови изисквания за обозначаването на  зоните за свободен риболов, които са държавна собственост.
 
Ако промените бъдат приети има вероятност всеки жител на черноморска община или летовник да няма право да застане където му е удобно и да хвърли въдица за удоволствие .За целта ще бъдат обособени специални зони. Така според вносителите обаче, щяло да се гарантира по-доброто управление на рибните ресурси в съответния воден обект.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.