За изготвянето му е заимстван опит от други държави, както и от Световната здравна организация

Държавата - с готов план за ваксинация срещу коронавируса. Правителството и здравните власти разделиха страната на седем района и определиха кои групи ще се имунизират първи. За изготвянето на плана е заимстван опит от други държави, както и от Световната здравна организация. 

Ваксина срещу коронавирус ще бъде поставена първо на лекари, сестри и санитари. Д-р Стела Данчева, която ще бъде сред имунизираните, приема новината с резерви. „Лично за мен успокоение няма. Не знам как ще се правят тези ваксинации в условията на пандемия, защото няма гаранция, че ако днес нямаш оплаквания, то утре няма да си заразен и от ваксината няма да има ефект”, коментира тя.

В първата приоритетна група за имунизация попадат и служителите на МВР. Следващите, до които ваксините ще стигнат, са възрастните хора. „Това ще бъдат хора над 70-годишна възраст. В ЕС практиката е същата - започва се с тези контингети”, обясни проф. Красимир Гигов - председател на Националния ваксинационен щаб.

Проф. Йорданка Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

Според първоначалния имунизационен план, който днес  беше представен на премиера, страната ще бъде разделена на 7 региона. Целта е да се създаде по-добра логистика и организация на процеса. „Ще бъдат разположени отговорни РЗИ-та, които отговарят за целия регион. Обсъждаме да направим мобилни екипи там, където това е наложително, например в домовете за възрастни хора и училищата”, заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че инвестицията във ваксините срещу коронавируса е голяма. „Договорите се подписват от Европейсакта комисия, а гарнцията за това, което доставят се носи от Европейската агенция по лекарствата”, каза още той.

България обсъжда поръчката на осма ваксина срещу COVID-19

Според епидемиолога проф. Йорданка Стоилова ваксините са пътят за изход от кризата.  „Ваксините са най-сигурното средство, за да спрат епидемията. Всички ваксини се проверяват за безопасност и безвредност. Това е най-проверяваният продукт”, посочи тя.

Два дни след официалния старт на електронната система за издаване на направление за PCR тест, се оказа, че има сериозен технически проблем. „Аз все още не мога да издам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”, каза д-р Гергана Николова -общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. 

В момента издаването на PCR направление зависи от софтуерните фирми, с които личните лекари имат договор.Според д-р Николова е грешка, че антигенният тест не е алтернатива на PCR теста.

Проблем е и че положителния антигенен тест не основание и за карантиниране на хората, с които заразеният живее.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.