Той бе обявен за най-изключителния преподавател в света

Учител от селско училище в Индия, оценен за подобряване на образованието на момичетата, спечели тазгодишната награда Global Teacher Prize (GTP), съобщи Би Би Си. Ранджитсинх Дисале вече раздаде половината от 1 милион долара, споделяйки парите с подгласници в състезанието.

Специална награда COVID Hero спечели Джейми Фрост, учител от Обединеното кралство, който поддържа безплатен уебсайт за обучение по математика.

Победителите бяха обявени от Стивън Фрай в онлайн церемония.

За пръв път в историята си "Тайм" избра "Дете на годината"

Дисале, който преподава в началното училище в село Паритевард, щата Махаращра, бе обявен за най-изключителния учител в света, изпреварвайки 12 000 други номинации.

„В това трудно време учителите дават всичко от себе си, за да гарантират, че всеки ученик има достъп до своето рождено право на добро образование“, каза Дисале, който е на 32 години.

Учителите „винаги вярват в даването и споделянето”, каза той и като такъв сподели половината от паричната си награда с останалите учители, които бяха избрани в топ 10.

Дисале получи високата оценка от съдиите на състезанието за неговата работа да гарантира, че момичетата в неравностойно положение ходят на училище и постигат високи резултати - вместо да пропускат занятия  и да бъдат изправени пред ранен брак. Той също така предоставя онлайн уроци по наука за ученици в 83 държави и ръководи международен проект за изграждане на връзки между младите хора в зоните на конфликти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС