Кметът на града отново влезе като доброволец в здравното заведение

Медицински сестри от свищовската болница излязоха в болнични в един и същи ден, без да са заразени с COVID-19. От управата на лечебното заведение определиха този акт на саботаж. Болницата в крайдунавският град веднъж беше спасена с привличането на лекари и специализанти. Сега, ситуацията отново е нестабилна.

Девет медицински сестри, от болницата в Свищов, от първи декември са в болнични.

БОЛНИЦА НА РЪБА: Има ли вече лекари и сестри за COVID-пациентите в Свищов?

„Подадоха своите болнични листи накуп, което е стресова ситуация, защото по този начин те оголиха основното ядро на болницата, която лекува КОВИД-болните“, заяви кметът на Свищов Генчо Генчев.

Поради тази причина кметът на града, който преболедува коронавирус, отново е влезе в ковид – отделението като доброволец. Генчо Генчев бил изненадан от това действие на сестрите, които представили една и съща диагноза – остра вирусна инфекция.

 

 

„Няма как да са с КОВИД, тъй като това се взема официално от органите на РЗИ, присъстват в системите им с доказани PCR-тестове“, добавя той.

Така, след като здравното министерство вече реши проблема липсата на лекари свищовската болница сега е с недостиг на медицински персонал. Графикът на останалите сестри се променял постоянно.

„Тези девет болни ще ги компенсирам с останалите медицински сестри, които са седем и изключително много им благодаря, че са до нас. Аз също се включвам и поемем смени в отделенията, които са оголени“, казва Ваня Ламбева – главна сестра на МБАЛ – Свищов.

Екипът ни се свърза по телефона с една от сестрите излезли изненадващо в болнични. Полина Костова отрече да има саботаж от нейна страна.

Ваксинирането у нас - на пет етапа (ВИДЕО)

„Не излизаме организирано в болнични и не искам повече да коментирам. Ако искам да кажа нещо ще е другата седмица след понеделник. Аз съм с бронхит. Остър бронхит“, каза Полина Костова – медицинска сестра.

От ръководството на болницата увериха, че са направили всичко възможно да мотивират медицинските сестри.

„Те са мотивирани. С 1000 лв. допълнително със заповед на управителя. Часовете, които са извън график се заплащат допълнително. Съответно, има компенсация за този труд“, обясни Ваня Ламбева – главна сестра на МБАЛ – Свищов.

Така, една натоварена с работа медицинска сестра в Свищов може и е достигала възнаграждение от около 3000 лв. На призива на болницата да се включи допълнително медицински персонал вече е откликнаха една стажант-медицинска сестра.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.