Френският президент (1974-1981) почина от COVID-19

Президентът Еманюел Макрон обяви ден на национален траур във Франция. Държавният глава се появи по националната телевизия, за да говори за починалия вчера Валери Жискар Д'Естен. Той прикани французите да отидат до кметствата на градовете и да напишат по няколко прощални думи за бившия президент. В Париж възпоменанията ще могат да се пишат в музея „Орсе” на левия бряг на Сена. Макрон държа реч, в която подчерта ролята на своя предшественик за възхода на Републиката и успеха на европейската идея.

Почина Валери Жискар д'Естен

"Французи и французойки, скъпи сънародници. Президентът Валери Жискар Д'Естен, вчера напусна страната, която обичаше и народа, на който служеше. Той ни остави в смутни времена, жертви на това зло, срещу което всички се борим. Което преобърна света с главата надолу. Той беше централна фигура в историята на Републиката. Той подкрепяше модернизацията, която тръгна с невиждани темпове. Освен това се погрижи да даде на Европа идеите и волята, които понякога й липсваха”, заяви Еманюел Макрон.

 Денят на траур ще е сряда, 9-и декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.