Насилието е извършено в апартамент в столичния квартал „Люлин”

34-годишен мъж е пребил с юмруци 3-годишно дете в София. Насилието е извършено в сряда през деня в апартамент в квартал „Люлин”, съобщават от прокуратурата. Насилникът е задържан за 72 часа и привлечен към наказателна отговорност. 

Пребиха жестоко дете с тръби и колове, за да откраднат колелото му (ВИДЕО)

Детето е с три отделни леки телесни повреди, без опасност за живота. Според държавното обвинение мъжът е нанасял удари с юмруци по главата на момченцето. Насилието е извършено с особена жестокост.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 3 декември прокурор при Софийската районна прокуратура е постановил задържане на С. Р. за срок до 72 часа. Предстои утре, 5 декември, да бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият може да получи до 3 години лишаване от свобода.

Жестоко убийство на две малки деца в Сандански (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха, че са се самосезирали по случая и са предприели необходимите действия, за да бъде защитено детето. По този повод председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова сподели: „Сърцето ми се свива от жал за детето в такава ситуация. Насилието над дете никога не решава никакъв проблем. Напротив – задълбочава го и напоследък все по-често води до трагични инциденти. Зад всяко жестоко насилие стои някакъв нерешен проблем или отчаяние. Още по-страшно е, когато у човека се настани чувството за загуба на смисъл или безизходицата. Затова хората с проблеми е добре да бъдат чути и да могат да получат шанс да решат смислено проблема си. Всеки един от нас, независимо в каква роля се намира, не трябва да стои безучастен, ако приятел, съсед, колега или дори непознат човек има някаква трудност. Ако сме чувствителни и съпричастни един към друг и забелязваме проблемите си, може да спасим човешки живот и да предпазим децата от душевно или физическо нараняване. В общността трябва да възродим ценности като „състрадателен“, „мил“, „отзивчив“, „полезен“ за другите човек.””, коментира Лилова. „Децата често стават жертва на насилие и все по-често са напълно беззащитни пред възрастни насилници. Дълг на цялото общество е да ги предпазва и закриля, да създава сигурна и защитена среда, в която те да се развиват според своите възможности и индивидуални потребности. За съжаление насилието е част от реалността, в която живеем и обект на такова, може да бъде всеки от нас или нашите близки и деца”, заявява още тя.

ДАЗД осъжда остро всички случаи на насилие и неприемливи методи на възпитание. Оттам призовават още гражданите за активност и ако станат свидетели на насилие над дете, да се обаждат и на Националната телефонна линия за деца - 116 111.

Линията е денонощна, работи седем дни в седмицата безплатно за всички, които реагират бързо и адекватно за защита на правата и интересите на някое дете.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.