Изследователи смятат, че те са потенциална заплаха за сигурността на домовете

Роботите-прахосмукачки все повече навлизат в домовете ни и ни заменят в почистването, когато не сме у дома. Оказва се обаче, че колкото полезни са те, когато ни няма, толкова вредни могат да бъдат, когато сме вкъщи.

Роботизирано куче влезе в АЕЦ „Чернобил”

Модерна робот-прахосмукачка е била хакната от екип изследователи за запис и предаване на звук. Изследователска група, ръководена от Нирупам Рой, асистент по компютърни науки в Университета в Мериленд, стигнала до разочароващи заключения относно безопасността на модерния домакински уред.

Куче робот обикаля по улиците на канадски град (ВИДЕО)

Всичко е свързано с навигацията, използвана в наличните модели. Тя се основава на лазерен лъч, отразяването на който позволява на прахосмукачката да избягва сблъсъци с други предмети. Учените са установили, че звуковите вълни причиняват някои малки промени в отразения лъч. Изследователите са използвали тази функция, за да създадат алгоритъм за обработка на такива данни. Системата, наречена LidarPhone, успява да разпознае човешката реч с точност от 90%.

Учени от БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения

Авторите на изследването смятат, че тази уязвимост представлява потенциална заплаха за сигурността на домовете или бизнеса на потребителите, използващи роботизирани прахосмукачки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС