Историческата комисия заседава два дни

Нулев напредък по македонския въпрос.  Поредното заседание на историческата комисия между България и Република Северна Македония приключи без успех.

ДОБРОСЪСЕДСТВО: Спазва ли договора Северна Македония?

Българската страна отбеляза, че и този път колегите от Северна Македония са отказали да бъде воден протокол от заседанието. Комисията заседна в обсъждането на четвърта точка, която засяга цар Самуил и това под какво определение да присъства той в македонските и българските учебници.

„Нашите колеги отказаха да подписват протоколите. Блокирайки подписването на протоколите, в момента сме две срещи без протоколи, до някъде поставя под съмнение нашата работа”, смята българският историк проф. Ангел Димитров.

Каракачанов: Историята ни със Скопие е обща, но трябва да уточним каква

„Относно вчерашната и днешната среща, мога да кажа, че премина в академична атмосфера, с многослойна дискусия, която, за жалост, не донесе никакви резултати”, каза проф. Драги Георгиев – историк от Република Северна Македония.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.