Колко е богат асортиментът и можем ли да сме сигурни, че търговците ще бъдат коректни?

И тази година шаранът се оказва най-предпочитаната риба преди Никулден. В Бургас, където празникът съвпада с този на града, магазините са заредени и то не само със шаран.

Има и много черноморски видове риба. Колко е богат асортиментът и можем ли да сме сигурни, че търговците ще бъдат коректни?

Откриват рибен пазар на 5 и 6-ти декември в София

Проверката ни в търговската мрежа показа, че риба за Никулден има и цените са по джоба на всеки българин. Важно е да знаем, че тя ще бъде с добро качество, тъй като от началото на месеца са започнали изненадващи проверки от експерти на Агенцията за безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и ИАРА. На какви цени ще купуваме рибата за празничната Никулденска трапеза?

В последния работен ден преди Никулден в магазините за риба в Бургас се наблюдава наплив от клиенти. Търсят основно шаран. Цената му от години не е променяна – 6 лева за килограм.

ПРЕДИ НИКУЛДЕН: Проверяват търговците на риба

„Около 3 - 3,5 кг е нормалното тегло за риба. Искат го да е малко по-издължен, за да може да си го изпържат. Има клиенти, които го искат малко по-тумбест ,за да може да си го напълнят. Отделно морето тази година дава и все още продължава да дава чернокопче хубаво“, казва Нина Костова- търговец.

А клиенти, които срещаме в магазина вече са планирали как ще си приготвят рибата за Никулден

„Обикновено го пълня с много лук, орехи и вместо стафиди слагам нарязани на кубчета ябълки, става много вкусно. Лимонче естествено отгоре и вътре“, казва Станка.

Традиционно на Никулден освен шаран, на трапезата се слага и рибена чорба. Най-вкусният курбан се приготвя от сладководна риба, разказва управителят на остров Света Анастасия и разкрива една от рецептите, събирани от старите бургазлии.

„Значи шарана е основното в рибената чорба, има сулка, също така и за цвят и като от рецептата от острова, все пак сме на морето има и малко скумрия в рибената чорба“, казва Павлин Димитров- управител остров „ Св Анастасия”.

Бургазлии отбелязват Никулден онлайн вместо на площада

Виолетка Стоянова допълва,че колкото повече видове риба се сложат в празничният рибен курбан, толкова по-вкусен ще е и напомня за задължителните зеленчуци и най-вече пресни подправки.

„Пресен кервиз, девесил, магданоз и дафинов лист. Това са традиционните подправки, които се слагат в рибната супа“, казва тя.

А търговци в Бургас са помислили и за хората, които в условията на пандемия са останали без работа.

Започва Коледният пост

„Както виждате в момента има никулденска промоция на ципура, на лаврак, всичко е на промоция, за да може хората да си пазарят, защото има много безработни. Ципурата и лаврака в момента са с 3 лева по-надолу, отколкото обикновената цена, за да могат хората да си позволят, да си хапнат“, казва още Нина Костова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.