За недостига на здравни специалисти и помощта, от която се нуждаят

Лекарите на първа линия вече месеци се борят със зараза, която се оказа по-страшна от очакваното. Този първи фронт се задъха, разреди се, разболя се. И някъде там – сред шока, хаоса и страха от новия бич, наречен COVID-19, се зароди нуждата от помощ. Тази седмица в "Темата на NOVA", Ева Костова и операторът Димитър Василев разказват за „втората линия“ - за доброволците. 

"Темата на NOVA": Близка среща с невидимия враг - коронавируса (ВИДЕО)

Лекарите и медицинските сестри останали в страната ни са твърде малко. И ако досега медиците работеха на ръба на възможностите си, с настъпването на епидемията границата бе премината. Стигна се дотам, че обърнали гръб на проблемите им вчера - днес им помагаме, за да могат те да помогнат на нас. Доброволци ги подкрепят в служебните им задължения, но и извън болниците. Децата им отиват на детска градина, докато връстниците им се обучават онлайн, за да те могат родителите им спокойно да си вършат работата. Всичко това, за да ги запазим сред нас.

Активни помощници на първата линия са и студентите по медицина, които влизат в борба с вируса, за да изпълнят дълга си – много преди да положат Хипрократовата клетва. Кои са помощниците от „втората линия”, на които здравната система разчита толкова много? Защо протягат ръка с риск за собственото си здраве и достатъчна ли ще бъде тяхната помощ, за да издържи здравната ни система на натоварването?

ОЧИ В ОЧИ СЪС ЗАРАЗАТА: Какво е да живееш в COVID-отделение? (ВИДЕО)

Една от доброволките, които помагат в болница "Софиямед", е Аксиния Николова. Тя е била доброволец по време на първата вълна на вируса. Когато обаче преди седмици, новите случаи отново нарастнаха, момичето не се покелабало да влезе отново в COVID-отделението.

"Дежурствата са по 12 часа. Помагам както на санитари, така и на сестри. Взимам кръв, правя кардиограми. Помагам за транспортиране на пациенти", разказа тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.