Подробностите проф. Костадин Ангелов даде на брифинг

„Много е рано да се говори за отваряне на всичко от 21 декември. Седмицата, която ще анализираме, започва от 14-и”. Това заяви на брифинг в понеделник здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Разговаряхме с премиера и на база числата, които наблюдаваме, имаме готовност да отворим детските градини и яслите. Това ще бъде първата мярка в зависимост от заболеваемостта и ние сме готови да я въведем още от понеделник”, добави министърът. 

Борисов: От 21 декември отваряме всичко поетапно (ВИДЕО)

В очакване на ваксините срещу вируса продължава разполагането на специализираните фризери, в които препаратите трябва да бъдат съхранявани. Започва съставянето и на списъци с хора, които първи ще ги получат. 

Първите дози ваксини срещу COVID-19 ще пристигнат у нас след Нова година. Това потвърдиха за NOVA от здравното министерство. На 29 декември се очаква Европейската агенция по лекарствата да вземе решение дали одобрява ваксината на Pfizer и BioNtech. Дни след това окончателно да се произнесе и Европейската комисия. У нас вече тече подготовка за изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу коронавирус и изготвянето на списъците с първите хора, които ще бъдат имунизирани.

Нова хладилна инсталация за съхранение на ваксините пристигна в Бургас

Списъците с хората на първа линия трябва да са готови до дни. В тях ще бъдат включени всички лекари, които искат да се ваксинират. Това беше договорено на среща между здравния министър и директорите на шестте регионални инспекции, отговарящи за ваксинацията.

„Уточнихме как ще действаме занапред. Тяхната задача е до четвъртък да изготвят списъците с желаещите медици на първа линия. След това да направят ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката им”, коментира здравният министър.

Д-р Маджаров: Отказът от ваксинация е сред най-големите заплахи за човечеството

В началото на следващата година у нас ще бъдат доставени и всички специални фризери за съхранение на ваксините. Министърът увери, че местата, в които ще се поставят, ще бъдат пригодени за това.

„До края на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на хладилниците. В началото на 2021 г. те ще пристигнат. Най-важното е, че необходимите уреди за посрещане на първата доставка са налични”, заяви министърът.

По-малки хладилници за съхранение на ваксините ще има и в мобилните екипи.

Сред първите, които биха се записали в списъка за ваксинация, е д-р Бойко Терзийски от Благоевград. Тъй като е акушер-гинеколог обаче не знае дали има право на това.

„Ако ме поканят, ще бъдат един от първите. Едва ли съм първия, на когото ще бъде предложено. Има по-нуждаещи се, тези които се сблъскват очи в очи с болните пациенти. На първо време трябва да бъдат те”, смята лекарят.

Ваксинирането у нас - на пет етапа (ВИДЕО)

На брифинга министър Ангелов посочи още, че е разпоредил проверки след образувалите се опашки в големи вериги магазини. Поясни, че вече има наложени санкции - шест от Столичното РЗИ. 

Относно предстоящите парламентарни избори през март 2021 г., проф. Ангелов разясни, че повече от два месеца работи екип, който има задача да разработи логистиката около вота. 

„Изборите ще се проведат в указаната дата от президента. Ние ще изработим изисквания за спазването на всички противоепидемични мерки”, каза ресорният министър. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.