Коледа и Нова година да се празнуват в тесен семеен кръг, препоръча премиерът

"Няма приказки за отваряне на Европа до март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции". Това заяви премиерът Бойко Борисов в извънредно обръщение. Той е в Брюксел за среща на лидерите на Европейския съюз.

След като договориха бюджета до 2027 г., последваха оспорвани часове на дебати около бъдещето на зелената икономика, както и справянето с кризата от COVID-19

Според Борисов излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, при условие, че се ваксинира 70% от населението на Европа, за да се създаде т.нар. колективен имунитет. Премиерът подчерта значението на подкрепата за страните от ЕС с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19, която се отразява изключително негативно на финансовите и икономическите показатели и води до спад на БВП на държавите. 

 

 

По отношение на ситуацията в България министър-председателят изтъкна, че внимателно се следи баланса относно мерките и натиска върху болниците. Борисов посочи още, че е от голямо значение и броят на оздравелите, които вече са над 3000 дневно. „Трябва да сме много умерени“, заяви министър-председателят. По думите на Борисов за тази седмица резултатите са добри, но не показват, че трябва да сме много оптимистични, че пандемията ще приключи за Коледа

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора”, препоръча Борисов.

Евролидерите са обсъдили всички възможни варианти за закупуване и доставка на ваксините, информира още премиерът.

"Ако не беше Урсула фон дер Лайен, държавите членки никога нямаше да се разберат коя държава колко ваксини да вземе от кои точно ваксини. Това е огромен труд. Относно първата ваксина, която е на -70 градуса - подготвили сме във всички големи градове фризери за нея. Ще имаме логистика за ваксинация на първите линии", каза Борисов.

Той отново подчерта, че е изключително важно хората да се ваксинират, защото антигенните тестове, PCR тестовете, уеднаквяването на стандартите в ЕС, ще даде възможност за по-лесно придвижване между държавите след време.

„С Курц говорих и за зимния туризъм, защото той възнамерява да го пусне, както и ние - разбира се, при много строги мерки относно маски, събирането в хотела, дистанцията. Но любителите на зимните спортове трябва да могат да ги практикуват, в България има много курорти. Пак казвам - бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса”, заяви премиерът.

Лидерите на страните от ЕС са обсъждали и темата за климатичните промени.

„В Полша, Чехия, Унгария, а и в нашия регион има много въглищни централи. Не може ние да затворим нашите, а техните да останат отворени. Ние предложихме 50% като Европейски съвет, а ЕП предложи 60% таван на вредните емисии. От 2030 г. трябва да имаме 55% по-малко вредни емисии за целия Европейски съюз”, обясни премиерът. Според него това решение давало възможност да се помогне на държавите, които имат такова наследство. 

 

 

Борисов заяви още, че относно Brexit всички евролидери очакват да се стигне до споразумение, тъй като времето тече.

По повод външните отношения премиерът Борисов изтъкна партньорството на ЕС със САЩ и огромните надежди, които се възлагат към новата администрация, особено в сферите сигурност, НАТО и връщането в споразумението за климата. По темата за Източното Средиземноморие Борисов посочи, че България като член на ЕС подкрепя приятелските държави Гърция и Кипър.

„От тук насетне настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара“, заяви премиерът. Борисов акцентира върху огромните усилия на Германското председателство да се намери компромис.

„Да, санкции има срещу физически лица, фирми. Но следващите три месеца отново остава вратата отворена“, заяви Борисов. Министър-председателят добави, че е предложил на следващия Европейски съвет да бъде поканен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Борисов е благодарил на Кристин Лагард за удължаването на мораториума на банките. Премиерът обаче подчерта, че това не може да продължи дълго, защото ще засегне банковата система.

„Притеснява ме, че никой не обсъжда излизането от икономическата и социална криза. Най-ранният период, за който се говори е след март, април или май. В най-добрия случай - през август. А експертите казват, че растежът ще започне чак през октомври. Това блокиране на хората в домовете създава много проблеми и за икономиката, и за здравето, но това е единственият начин, по който Европа е решила да действа", каза още министър-председателят.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща