Кметът на града предупреди, че натискът към болниците е голям, а няма лекари

Критична ситуация в Бургаско заради пандемията от COVID-19! В емоционално обръщение кметът Димитър Николов призова хората да ограничат максимално личните си контакти и да търсят спешна помощ само ако се налага, защото легла има, но лекари няма!

Късно снощи, след заседанието на оперативния щаб, кметът на Бургас се обърна към всички с емоционален пост в социалните мрежи, който накара мнозина да се замислят.

„Няма от къде да внесем лекари! Натискът към болниците е критичен. Хората в бели престилки дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им. Моля ви, съдействайте на бургаските болници! Знаете как! Повтаряно е до втръсване! Търсете Спешна помощ само когато наистина се налага!”, написа Димитър Николов.

За пример кметът дава ситуацията в Белодробната болница, където около 20% от лекарите са заразени.

Днес имахме дълга и тежка оперативка с управителите на болниците в Бургас. За съжаление сме в челните редици по брой...

Публикувахте от Димитър Николов в Петък, 11 декември 2020 г.

„При нас всеки един човек е злато, всеки един човек е армия и когато един човек ми излезе от строя, тогава всичките останали трябва задължително да се мобилизираме до такава степен, че да съумеем да дадем възможно най-добрата и качествена медицинска помощ”, коментира д-р Евелина Трошанова, директор на СБАЛПФЗ-Бургас.

Заради намаления състав на един лекар в събота му се налага да се грижи за 70 пациенти.

„Категорично е трудно. Не само за мен, но и за останалата част от персонала”, обяснява д-р Галина Вергиева.

Заради липсата на персонал една сестра вместо 3 ще включва системите на всички пациенти.

„На около 30 пациенти. Някои имат и по две банки, някои са на перфузори за определени часове, така че това отнема доста време”, обясни Нели Димитрова, мед. сестра в СБАЛПФЗ-Бургас.

Сериозна е и ситуацията в Университетската болница. 

„Много трудно се справяме, предимно с пренасочване на персонал от други отделения, което пък усложнява тяхната работа”, обясни Юлия Андреева, УМБАЛ-Бургас.

А общо заразените медици в Бургас са 165.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.