Най-много желаещи има в Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали

Изненадващо слаб интерес на медицинския персонал у нас към ваксините срещу COVID-19. Това показват данните на здравното министерство. Едва 11% от служителите, които имат право първи да се ваксинират, са пожелали да го направят.

В района, включващ Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали, ще се ваксинират малко над 30% от всички 29 000 медицински работници в областта! Процент е висок за страната, но нисък според очакванията на здравните власти.

„Това, че все още има колеги,  които искат да направят избор с друга ваксина, дава своето отражение. Имахме много лекари, сестри, санитари, които изкараха COVID-инфекция или в момента боледуват, така че на този етап това е един абсолютно реален процент”, обясни Сийка Димчева, секретар на РЗИ – Пловдив.

47% от медиците на първа линия заявили желание да се ваксинират

Самата тя също е в списъка с медиците, които ще се ваксинират, и призовава повече нейни колеги да последват примера.

„Аз съм епидемиолог. Вярвам, че това е нещото, което е спасило света от много катастрофи и това, че сега имаме дълголетници е резултат и на ваксините”, обясни Сийка Димчева.

А експерти предупредиха, че е възможно хората с класически алергии да проявят реакция към ваксината.

„Има ли биологичен материал, винаги може да има някакъв вид съпротива на организма, който да покаже, че това някак си не му пасва. Теоретично поне този вид ваксина, за който говорим, на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвиква такива реакции”, заяви проф. Тодор Попов .

При повечето хора обаче се очаквало да има слаб или дори никакъв отрицателен отговор на тялото към ваксината.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.