Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършването им

До 21 декември ще започне признаването на ангигенните тестове, те ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще влизат в статистиката. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се тогава да приключи работата на Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването. 

Проф. Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември



"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани.", разясни проф. Ангелов и добави, че приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете ще се случи с негова заповед на 21 декември.

 

 

Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършване на антигенни тестове при изразена клинична картина, разясни още здравният министър. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.