Хоспитализираните продължават да намаляват

Регистрираните през последното денонощие новозаразени с коронавирус у нас са 2 743 при направени 7 737 PCR теста. Tова означава, че положителните проби са 35,4% от всички направени изследвания, става ясно от данните на Единния информационен портал.

През последните 24 часа от заболяването са се излекували 2 357 души, а 167 са починали.

Активните случаи на болестта у нас в момента са 90 347, като 6 997 са хоспитализирани. 582 души се лекуват в интензивни отделения.

Най-много нови случаи са регистрирани в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Проф. Момеков: Мерките на този етап не трябва да се разхлабват

Експертите остават категорични - мерките трябва да останат в сила, за да се предотврати бум на заразата.

Ограниченията за борба с коронавируса не трябва да бъдат разхлабвани, категорични са и от Българското научно дружество по фармация. „Ваксината на този етап, е единственият механизъм, които ще съумее да угаси този пожар, но първите месец, особено когато растат случаите, трябва да сме много внимателни”, заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация.

Относно съмненията, че ваксините не са надеждни, тъй като са направени за кратък период от време, той уточни, че технологията по която се произвеждат не е нова и включва труда на най-добрите в света.

„Годината не е минала, но са изследвани огромен брой пациенти. Проучване върху 44 хил. души не е нещо, което се случва много често”, посочи проф. Момеков.

Адвокат: Може да се стигне до фалити на болници

Междувременно от Българската болнична асоциация, предупредиха, че заради COVID кризата, може да се стигне до фалити на болници.

„Лечебните заведения обичайно имат двумесечен срок за забавяне на изплащането на разходите си към доставчици. Притесненията ни са, че много болници, които вече са влезли в задължения през октомври и ноември, декември и януари ще бъдат изправени пред фалити”, коментира председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Оттам правят изчисления на загубите, но очакват надвишаване на разходите на лечебните заведения между 20 и 80%. Затова искат от държавата да създаде фонд за финансиране на болниците, тъй като само със средствата от здравните осигуровки на пациентите, нямало как да се запълнят финансовите дупки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС