По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките

Постепенно се отчитат все по-малко случаи на COVID-19 у нас. За изминалото денонощие те са 1739. Намалява и процентът положителни проби като той вече е малко над 28. Настанените в болници спадат с рекорден брой от началото на епидемията и за първи път са под нивото от 27 ноември.

В момента общият борй на хоспитализираните е 6535 души, 536 са в интензивно отделение. За съжаление броят на починалите все още остава висок -157 души за последното денонощие.

А математикът на националния оперативен щаб проф Николай Витанов заяви,че ако до юни месец се ваксинират поне 30 процента от населението, ще сме приключили с кризата до края на годината.

 

 

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

Коронавирусът - три пъти по-смъртоносен от грипа

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина - започваме да си решаваме проблемите”, каза още той. 

Според сметките вече почти сме достигнали нужния процент от желаещи да се имунизират, за да има ефект - 35%. „Очаквам достатъчен брой хора да се ваксинират, за да се усети някъде към края на юни месец и до края на годината вече ще сме се разправили с тоя вирус и аз ще спра да обикалям студиата за радост на моите хейтъри”, коментира Витанов.

„Тръгнахме нагоре, доста нагоре. Видяхме какво пише на горната врата - че генерал Мутафчийски беше прав. Сега слизаме пак надолу и това е правилната врата”, каза математикът.

Не така стоят нещата обаче със смъртните случаи. „Смъртността все още е висока и няма да започне да спада толкова бързо. Само да вметна, че тази смъртност над 120 се дължи и на други фактори, народът е доста болен”, посочи той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, каза проф. Николай Витанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Удължиха мерките срещу COVID-19 (ЗАПОВЕД)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.