Според фармацевтите хората искат да се тестват преди да се съберат с близки за празниците

Само за ден в аптеките са продадени рекорден брой бързи тестове. Фармацевтите обаче го   отдават не на заобикаляне на правилата, а на факта, че хората искат да се тестват преди да се съберат с близките си за празниците.

„Преди 2-3 часа ми докараха антигенни тестове, вече имам едва 7-8. Днес повече с тестове се занимавам, отколкото с лекарства”, каза магистър-фармацевтът Мая Попова. Споделя и, че понякога се съгласява да помогне с теста, като им взима проби. За днес вече има един положителен.

Правят антигенни тестове на пристигащите от Великобритания и Северна Ирландия (ЗАПОВЕД)

Според медиците тестовете, които купуваме сами от аптеките имат смисъл, но само ако се правят след инкубационния период.

„Точни са, особено антигенния тест е добър и трябва да разчитаме на това, защото има различни причини поради които хората не могат да отидат до здравни заведения“, каза ирусологът проф. Радка Аргирова.

„Бързите тестове стават все по-надеждни, тъй като ние правим такъв, който е над 96 процента достоверен”, заяви Михаела Драгоманова, работеща в лаборатория в София.

От COVID зоните, където традиционно се занимават с тестуване пък прогнозират рязък скок в броя на новозаболелите, след като и антигенните влязат в статистиката.

„Предполагам, че между 10 и 20 процента ще се увеличи броят на регистрираните положителни проби, тъй като досега по-голямата част от нашите пациенти бяха изследвани с бързи антигенни тестове”, каза д-р Васил Василев, управител на 12-то ДКЦ. Там само днес са изолирали 10 положителни проби именно с бързи тестове.

Антигенните тестове вече алтернатива на PCR

От Столичната община заявиха за NOVA, че от създаването на COVID зоните в ДКЦ-тата до сега от там има 2456 положителни проби при направени малко под 8500 теста.

А вчера положителните проби са 26, което е 19 процента от всички тествани в кабинетите. След приравняването на бързите тестове към PCR-ите обаче очакват отлив на хора, които по думите им ще се пренасочат към аптеките. Причината – направен в домашни условия тест няма да бъде отчетен в информационната система.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.