Вижте съветите на терапевта Филип Кузменко

Някои хора мръзнат дори облечени в много топли дрехи. Терапевтът Филип Кузменко заяви пред радио „Спутник” кога това е причина да се консултирате с лекар.

Свръхчувствителността към студ не е необичайна, каза той. В по-голямата част от случаите това не е признак на някакъв вид заболяване. Има обаче изключение от това правило – става дума за дисфункция на щитовидната жлеза. В този случай хората често лесно премръзват, но има и по-сериозни последици.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Как да оцелеем в планината през зимата (ВИДЕО)

„Човек с проблеми с щитовидната жлеза трябва да се притеснява предимно за други проблеми. Ако говорим за хипофункция на щитовидната жлеза, тогава има голям брой симптоми, основният от които е летаргия и сънливост. Ако имате такива симптоми, заедно с постоянното усещане за студ, то това е причина да се обърне към лекар. Ако има патология, тогава ние лекуваме щитовидната жлеза, а не свръхчувствителността към студа”, каза лекарят.

Той добави, че има специален тест за идентифициране на проблеми с щитовидната жлеза. И ако той даде отрицателен резултат, тогава трябва да говорим не за патология, а за индивидуални характеристики на организма. В такива случаи трябва да се опитате да закалите тялото си, съветва терапевтът.

Във Флорида прогнозират застудяване и... падащи игуани

„Това не дава 100% ефект, но ако постепенно се закалявате, ще понасяте по-лесно ниските температури. Няма други средства, освен топли дрехи, обувки и , разбира се - топли напитки", заключи Кузменко.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

Източник: БГНЕС