В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксина

Измамници може да се възползват от търсенето на ваксина срещу коронавирус, предупреди Европол. В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксина.

Интерпол: Криминалният сектор може да се опита да продава фалшиви COVID ваксини

Във връзка с началото на масовото ваксиниране срещу коронавирус в ЕС Европол предупреждава за опасността от измами. Съществува реална опасност престъпниците да се опитат да се възползват от голямото търсене, заяви днес директорът на институцията Катрин де Бол.

Тя сподели, че в социалните мрежи вече има обяви за продажбата на ваксина, но тези обяви категорично са публикувани от измамници. Хората, които реагират на такива обяви, или няма да получат нищо, след като са платили, или ще им изпратят фалшив продукт, което може да има сериозни последици за тяхното здраве, предупреди Де Бол.

Бум в продажбите на ваксини срещу сезонния грип

Правоохранителните органи, от своя страна, трябва да имат готовност да противодействат на опити за кражба на ваксини. По време на първото затваряне банди са нападали транспортни средства, с които бяха превозвани защитни маски, припомня директорът на Европол. Сега подобна опасност съществува и по отношение на ваксината.

Европол е локализирал местата, в които вероятността от подобни престъпления е най-голяма, а полицейските служби на европейските държави смятат да си сътрудничат, за да предотвратят кражбата на ваксини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща

Източник: БГНЕС