Това стана в първия ден от кампанията

Само през днешния ден срещу COVID-19 са се ваксинирали общо 672 медицински лица. Става въпрос за 267 души в София, още 280 в Пловдив, а в Бургас хората с поставена ваксина са 125.

Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници. В Пловдив първи се ваксинира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ваксинирането в България стартира официално (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ваксинацията продължава следващите дни.

За да е ефективна ваксината, 20 дни след първата доза, трябва да се постави и втора. А на всеки ваксиниран днес беше даден здравен картон, който съдържа имена, партиден номер на ваксината и дата за втората ваксина.

„Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над вируса. Нямам търпение да се видя с баща ми, който е на 70 години, без да се притеснявам, че може да го заразя”, заяви проф. Ангелов, веднага след като беше ваксиниран.

Той изкара 20 минути в отделна стая, под стриктно лекарско наблюдение и при засилен медиен интерес.

Ваксинацията продължи с шефовете на големите болници у нас.

„Ние се намираме във война и това е нашето оръжие в тези малки флакончета! Да прегърнем и целунем близките си”, заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Въпреки че вече е преболедувал вируса, директорът на „Пирогов” също се ваксинира.

Министър Ангелов  обясни още, че ваксиниран човек не може да пренася вируса, но важно условие е по време на приема на първата доза, човек да е напълно здрав.

„След втората ваксина, след изработването на антителата, не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. Тоест в момента, в който той се зарази, би трябвало  неговите антитела да го унищожат веднага”, обясни проф. Ангелов.

Според здравните власти, няма нужда от бърз тест преди поставянето на ваксината, а е достатъчен първичен преглед.

В Пловдив д-р Маджаров  заяви, че няма как пациентите да се убедят, че ваксината е безопасна, ако не бъде даден личен пример.

„Нищо не се усеща. Имах информация, че е болезнена, но явно партидата, която е за България, не боли изобщо или аз не усещам”, пошегува се председателят на БЛС.

След д-р Маджаров ваксинирането продължи с медицинска сестра в отделението по Спешна медицина.

„Аз съм убедена, че това е най-правилният път, за да запазим собствения си живот и да можем да помагаме на близките”, заяви Райна Тодовичина.

Очаква се за няколко дни да бъдат използвани всички 1000 ваксини, които пристигнаха в Пловдив.

„В момента имаме 200 души в списък, които трябва да имунизираме за три дни, така че броят на всички ваксини, които имаме в момента, ще бъде напълно използван. Следващите ваксини, които дойдат, има хора в списък, които очакват да бъдат поставени”, обясни проф. д-р Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

„Заявеното желание на медици е голямо към момента, дори повече от ваксините, които са пристигнали за нашия регион”, каза Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

По последни данни около 30% от медиците в Пловдивско са поискали ваксина.

От Пловдив ваксини се разпределят в областите Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

В Бургас ваксинирането също започна в 10:00 часа.

Д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, обясни, че ваксината се оставя 30 минути на стайна температура, след което се разрежда. След това може да издържи до 6 часа.

Първа в Бургас беше имунизирана сестра Златина Парушева от Спешно приемно отделение на Университетската болница в града. Последва я доктор Владислав Русинов от отделението по Образна диагностика.

Всеки един от специалистите, които днес поставиха първата си ваксина, разказаха, че са взели решението с разум.

„След като виждаме толкова много смърт, особено смъртта на близки, на колеги, това просто е вече , мисля, че е задължително всеки от нас да се ваксинира”, коментира Димитрина Обретенова, медицинска сестра в ОАИЛ-УМБАЛ-Бургас.

В областта днес имунизация се извършваше в 11 лечебни заведения.

Репортери: Даниела Пехливанова, Цеца Алексова, Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща