Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

България ще помогне със 100 000 евро на Хърватия, за да се възстанови от опустошителното земетресение. Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. При труса вчера загинаха най-малко 7 души, а повече от 25 бяха ранени. 

"Днес на свое заседание МС прие решение, с което българското правителството реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия. Помолихме посолството ни да проучи къде са най-големите щети. Взехме решение отпуснатите средства да отидат за 2 емблематични сгради, които са свързани с българската история - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката", заяви Захариева.

СЛЕД 6.4 ПО РИХТЕР В ХЪРВАТИЯ: Най-малко 7 загинали и повече от 25 ранени

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

Мощно земетресение в Хърватия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че два големи производителя от Смолян и Велинград ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.