Тя беше окончателно договорена след месеци на преговори

Вече няма никакви пречки пред официалното сбогуване между Обединеното кралство и Европейския съюз. Долната камара на британския парламент гласува днес сделката с 27-те, а часове по-рано споразумението беше подписано и от европейските лидери.

47 години брак, 4 години и половина преговори и накрая развод, приключен в последния възможен момент. Рискован край или ново начало - мненията са разнопосочни, но в четвъртък 31 декември, в полунощ приключва окончателно историята на Обединеното кралство в Европейския съюз. Никой не очакваше изненади днес в британския парламент и депутатите одобриха сделката почти единодушно.

ЕС и Великобритания подписаха споразумение за сътрудничество след Brexit

„След като си върнахме контрола над нашите пари, нашите граници, нашите закони и водите ни, като напуснахме Европейския съюз на 31 януари, сега използваме този момент, за да създадем фантастични нови отношения с нашите европейски съседи, базирани свободна търговия и приятелско сътрудничество”, заяви министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън.

По-рано днес, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел поставиха подписите си под търговското споразумение с Великобритания, постигнато преди Коледа.

„И нека да отдам дължимото и на Урсула фон дер Лайен, Мишел Барние и всички наши европейски приятели за техния прагматизъм и разбиране, че е от дълбок интерес за Европейския съюз да живее един до друг с проспериращото и суверенно Обединено кралство”, каза още Джонсън.

Обединеното кралство напусна европейските институции на 31 януари, но по време на 11-месечния преходен период прилагаше правилата на общия европейски пазар. На 1 януари Великобритания ще го напусне окончателно. Този път със споразумение, което урежда търговските отношения с ЕС. Сделката ще влезе сила временно, докато бъде официално одобрена и от европейския парламент, но това не се очаква преди февруари.

Пратките от Великобритания за ЕС ще подлежат на мита oт новата година

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.