До седмица започва имунизацията на учителите

България получи и втората партида от ваксината на  Pfizer и BioNTech. Рано тази сутрин на летище София пристигнаха 25 хиляди дози от препарата, а ваксината вече пътуват към РЗИ-тата в страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На този фон, за първи път от месеци новите заразени у нас паднаха под 10 на сто.

Дозите, които пристигнаха днес, ще стигнат за 12 500 души. За масова ваксинация на населението все още е рано, поясниха здравните власти.  В РЗИ-тата в страната също са направили стриктна организация и са в очакване на ваксините.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март. „Тя ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - през февруари, март. Масовото ваксиниране ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването по време на брифинг в понеделник. На него стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните до момента. Те се изразяват в болка, замайване и леко повишена температура.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина". Това заяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

По думите му в момента започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната. „След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

 

 

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризера, ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

До 2 дни се очаква и втората ваксина, на "Модерна" да бъде одобрена от Европейския съюз.

В момента България е разделена на 6 големи зони. Ваксините пристигат там, след което тръгват към всички останали градове в страната.

Новата партида ще стигне за около 12 хиляди души, което на практика все още обхваща само първата фаза - а именно медиците на първа линия.

След като приключи имунизацията на лекарите, следват учителите, както и служителите и хората в домовете за възрастни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.