Телевизиите ще излъчат виртуална версия на парада

Церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще се проведе на 20 януари в ограничен формат и в съответствие с нормите за социално дистанциране. Това се казва в изявление, публикувано от съвместна комисия на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Заради пандемията от новия коронавирус организаторите са решили да се откажат от парада по случай встъпването в длъжност на следващия държавен глава. Продължаващото традиционно около два часа шествие се гледа на живо от десетки хиляди хора, които се нареждат по пътя на новия президент към Белия дом. Вместо това телевизиите ще излъчат виртуална версия на парада, в която музиканти, танцьори и други артисти ще участват във видео формат.

Републиканци ще опитат да оспорят победата на Байдън

След церемонията по встъпването в длъжност Байдън и Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ, ще вземат участие в традиционния преглед на войските на Капитолийския хълм. Пред тях ще вървят представители на всички клонове на американските въоръжени сили, при спазване на нормите за физическа дистанция. След това военните ще придружат Байдън до Белия дом.

Байдън: Агенциите за национална сигурност са понесли огромни щети при Тръмп

По-рано бе съобщено за рязко намаляване на броя на поканите за церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ. Само членовете на 117-ия Конгрес ще могат да бъдат на Капитолийския хълм и всеки от тях ще може да покани по един гост. По-рано бе издадено и предупреждение за намаляване на броя на акредитираните журналисти, които да отразят събитието.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.