Спасен беше неговият спътник

При екстремни условия и с риск за живота си спасителите изкачиха връх Ботев. Ураганният вятър и непрогледната мъгла се оказаха истинско изпитание за акцията им.

С помощта на тежка верижна техника, предоставена им от радиорейлената станция на връх Ботев, спасителите по обед успяха да стигнат до връх Жълтец и да извадят от улея загиналия турист.

"500 метра от местото, къдетосе е хлъзнал, 500 метра се е влачил по склона", каза спасител от ПСС- Калофер.

Не е имал шансове да оцелее. Бил е с черепно-мозъчна травма.

Загиналият алпинист е 45-годишният Тодор Желязков от Варна, известен като DJ Emotion. Последният човек, който го е срещнал и разговарял с него е Пламен Николов. До последно го е разубеждавал да не тръгва по т.нар. тарзанска пътека, която е една от най-опасните в Стара планина.

Колегите и приятелите на загиналия  във Варна са потресени от случилото се.

Тодор  не е бил добре екипиран за зимните условия, за да премине прехода от връх Ботев до хижа Добрила, твърдят  спасителите.

Лошо време пречи да бъде свален загиналият турист в Стара планина

Заедно с трупа на загиналия турист в късния следобед спасителите свалиха от заслон Ботев и неговият спътник, който не успя да се прибере заради лошите  метеорологични условия.  Единственото, което  каза за инцидента е, че 3 часа не е успял да се свърже с 112.

За да се спасят при бедства и критични ситуации туристите в Стара планина, по най-посещаваните пътеки ще бъдат изградени заслони.

Междувременно двамата туристи от Сопот, които заради лошите метеорологични условия останаха в заслон „Ботев“, са го напуснали.  още вчера следобед те са стигнали до Хижа „Плевен“ и са в безопасност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.