Полицията е влязла в сградата въоръжена

Гневни привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, като крещяха и развяваха американски знамена, принуждавайки полицията да затвори сградата. Жена беше простреляна в гърдите на територията на Капитолия и часове по-късно почина, съобщава Си Ен Ен.

Привържениците на президента Доналд Тръмп са недоволни от процедурата по окончателното одобряване на Джо Байдън за победител в президентските избори.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според Би Би Си полицията е влязла в сградата въоръжена. Говорителка на Белия дом заяви, че на Капитолия е изпратена Националната гвардия.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън поиска Доналд Тръмп да се появи незабавно в национален ефир и "да изпълни клетвата си" като призове за мир.

"Това не е несъгласие, това са безредици. Тръмп да сложи край на тази обсада", отсече Байдън.

Джо Байдън: Това не е протест, това е въстание (ВИДЕО)

„Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президент могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да се появи в национален ефир сега, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията и да поиска прекратяване на тази обсада“, добави Байдън в обръщение към американците. 

СНИМКИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО НА БАЙДЪН ВИЖТЕ ТУК
 

 

След като Конгресът прекрати дебатите по удостоверяването на победата на Джо Байдън, започна евакуация на сенаторите, а членовете на Камарата на представителите бяха предупредени от полицията да сложат противогази, след като в Ротондата бе използван сълзотворен газ.

Някои туитнаха, че са потърсили убежище в офисите си в сградата. 

Представител на полицията на Капитолия се качи на трибуната и призова конгресмените да запазят спокойствие, като ги увери, че скоро ще има повече информация.

Председателят на Комисията по правилата на Камарата Джеймс Макгавърн от Масачузетс заяви пред събралите се конгресмени, впили поглед в телефоните си, че се очаква скоро Камарата да възобнови заседанието си. 

 

 

 

Кметицата на Вашингтон Мюриел Баузър нареди полицейски час до 6:00 ч. утре сутринта.

 

 

Минути след нахлуването на привържениците на Доналд Тръмп, самият той написа в личния си профил в Twitter: „Моля всички в Капитолия да запазят мира. Без насилие! Не забравяйте, ние сме партията на закона и реда”.

Малко по-рано пък пред привържениците си той заяви: „Всички ние тук не искаме да видим нашата изборна победа да бъде открадната от надъханите демократи, както се случва в момента. И открадната от фалшивите медии, каквото правят. Никога няма да се предадем, никога няма да се признаем за победени. Няма да стане”.

„Насилието и разрушенията, които се случват в Капитолия, трябва да спрат, трябва да спрат сега. Всеки замесен трябва да уважава служителите на реда и незабавно да напусне”, написа Майк Пенс в Twitter.

Във връзка с възникналите безредици във Вашингтон от Министерството на външните работи съветват всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън.

МВнР: Българите в окръг Колумбия да не излизат от домовете си

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в САЩ на тел: +1 202 387 0174; +1 202 387 5770; +1 202 483 1386; +1 202 299 0273.

Очаквайте подробности!

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА