Съдът не уважи молбата на Кристиян Николов и го остави в ареста

Кристиан Николов - обвиненият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд.

На 19 април 2020 г. джип, управляван от 22-годишния Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който минути по-късно изгуби живота си. Това се случи на столичния булевард „Черни връх”. Още от деня на инцидента Николов е в ареста, а оттогава той направи няколко опита да излезе на свобода. Последният от тях беше днес, когато магистратите от Софийския градски съд решиха, че това не трябва да се случва, защото според петчленния състав на съда, ако излезе на свобода, Николов може да извърши ново престъпление.

СЪДЪТ РЕШАВА: Остава ли в ареста обвиненият за катастрофата с Милен Цветков (СНИМКИ)

Кристиан Николов е в ареста от осем месеца и половина. Днес той беше конвоиран до Съдебната палата за поредното заседание, в опит да се прибере вкъщи.

„Моля да бъдете обективни и да намалите мярката ми, която е в услуга на прокуратурата, а не на правосъдието. Моля да ми бъде наложена мярка домашен арест”, призова Кристиян.

Адвокатите на Кристиан Николов настояват той да излезе от ареста, защото е млад, неосъждан и без криминални прояви. Пред съда Николов увери, че ако бъде освободен, ще окаже съдействие на съдебния процес.

Подсъдимият за катастрофата с Милен Цветков отново иска да излезе на свобода

За прокуратурата няма основание младият мъж, забил се с джипа си в колата на Милен Цветков без никакъв спирачен път, да бъде пуснат от ареста. За обвинението, повдигнато на Кристиан, законът предвижда сурово наказание - лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Очаква се делото да започне по същество до седмици. Дотогава Кристиан Николов вероятно остава в ареста. 

„Представителите на състава изтънаха мотиви, че до две седмици ще се насрочи разпоредителното дело”, обясни прокурорът Илиян Банков.

Досега са направени няколко експертизи. Те показват, че 22-годишният Кристиан Николов е карал джипа си с 99 км в час при позволени 50. Седнал е зад волана след употребата на три различни упойващи вещества.

Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в седемдневен срок.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.